Britanski dužnosnici su izjavili da bi ljudima mlađima od 40 godina trebalo ponuditi alternativu cjepivu AstraZenece protiv covida-19 zbog malog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka, s obzirom na pad slučajeva zaraze i dostupnost drugih cjepiva.

Spomenuto cjepivo, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, može kod mlađih odraslih osoba izazvati stvaranje krvnih ugrušaka te su neke zemlje uvele praksu primjene tog cjepiva samo kod starije populacije.

Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) rekao je da je taj savjet donio zbog niskog broja infekcija Covidom-19 u Britaniji te ujedno dostupnosti drugih cjepiva, poput Pfizera i Moderne.

''Kako stope zaraze Covidom-19 padaju, savjetujemo da se osobama od 18 do 39 godina, a koje nemaju nekakve zdravstvene tegobe, ponude alternative cjepivu AstraZenece ukoliko su dostupne i ako se time ne odugovlači cijepljenje", priopćio je JCVI.

Prijašnji savjet je bio da se alternative cjepivu AstraZenece ponude mlađima od 30, javlja Hina.

Velika Britanija je odlučna da do kraja srpnja ponudi prvu dozu cjepiva svim odraslim osobama. Britanski regulator MHRA je zabilježio 17,4 slučaja stvaranja krvnih ugrušaka na milijun doza cjepiva kod ljudi između 30 i 39 godina te 10,5 slučajeva na milijun doza kada se gledaju sve dobne skupine.

Također je zabilježio 2,1 smrtni slučaj na milijun doza, a taj se broj penje na 4,5 smrtnih slučajeva na milijun doza kod osoba između 30 i 39 godina.