Britansko prošlomjesečno testiranje nuklearnog raketnog sustava Trident nije uspjelo jer je projektil pao u more u blizini podmornice koja ga je ispalila, izvijestili su danas britanski mediji. Britansko ministarstvo nije objavilo ništa o propalom testu, sve dok informaciju nisu otkrili mediji.

Kako javlja The Sun, potisnici projektila, opremljenog lažnim bojevnim glavama, nisu se upalili tijekom testiranja 30. siječnja kod obale Floride i projektil se srušio u more. Ministarstvo obrane (MoD) je kratko priopćilo da je prilikom testiranja došlo do anomalije te da zbog pitanja nacionalne sigurnosti ne može iznijeti više detalja.

"Zbog pitanja nacionalne sigurnosti ne možemo pružiti dodatne informacije o tome. Međutim, uvjereni smo da je anomalija bila specifičan događaj i stoga nema implikacija glede pouzdanosti širih raketnih sustava i zaliha Trident", stoji u priopćenju.

"Jedan od najpouzdanijih oružanih sustava na svijetu"

MoD također dodaje da britansko nuklearno odvraćanje ostaje "sigurno, pouzdano i učinkovito". Britanski dužnosnici rekli su da je raketni sustav Trident "jedan od najpouzdanijih oružanih sustava na svijetu" i da je uspješno izvedeno 190 testova.

Zadnje uspješno britansko lansiranje projektila Trident dogodilo se 2012. godine. Zadnje testiranje sustava Trident prije ovogodišnjeg testiranja u siječnju je izvedeno 2016. i tada je također bilo neuspješno jer je projektil skrenuo sa zadane putanje.