Britanski parlament sinoć je izglasao održavanje prijevremenih izbora u Velikoj Britaniji.

Izbori će se održati 12. prosinca, a dan nakon znat će se tko je novi premijer.

Glasači će birati između trenutnog premijera Borisa Johnsona koji nastoji progurati Brexit i socijalističke vlade pod vodstvom laburista Jeremyja Corbyna koji želi pregovarati o novom sporazumu prije još jednog referenduma.

Ako niti jedna stranka ne ostvari čvrstu pobjedu, zastoj oko Brexita će se nastaviti.

Božićni izbori

Nakon što je Johnson dobio odobrenje parlamenta za prijevremene izbore kako bi se okončale neizvjesnosti s Brexitom, Ujedinjeno Kraljevstvo će prvi puta od 1923. godine održati izbore u prosincu.

Nakon što je Europska unija odobrila treću odgodu "razvoda" koji se prvotno trebao dogoditi 29. ožujka, Ujedinjeno Kraljevstvo, parlament i glasačko tijelo ostaju podijeljeni oko toga kako će se i treba li se uopće provesti Brexit.

Johnson, koji je obećao da će "prije umrijeti nego ne provesti Brexit" 31. listopada, znači sutra, pozvao je na izbore 12. prosinca nakon što je parlament, u kojem nema većinu, spriječio njegove pokušaje da ratificira dogovor postignut u posljednjem trenutku s EU-om ranije ovog mjeseca.

U rijetkom parlamentarnom uspjehu za Johnsona nakon niza poraza, prijedlog zakona kojim poziva na izbore 12. prosinca prihvaćen je s 438 glasova za i 20 protiv u donjem domu britanskog parlamenta. Zakon se sada prosljeđuje u gornji dom.

"Vrijeme je da ujedinimo zemlju i provedemo Brexit", rekao je Johnson nakon sastanka s konzervativnim zastupnicima.

Johnson je prije glasanja rekao da parlament opstruira Brexit i šteti gospodarstvu sprječavanjem investicija i urušavanjem vjere u demokraciju.

Birači će biti nervozni zbog hladnoće i kratkog danjeg svjetla?

Prve božićne izbore u Velikoj Britaniji nakon 96 godina teško je predvidjeti. Brexit je zamorio i razljutio brojne glasače i smanjio odanost najvećim strankama, konzervativnoj i laburističkoj.

Neki političari vjeruju da bi izbori uoči Božića mogli naživcirati birače, dok bi izbornu kampanju moglo ometati hladno vrijeme i to što zimi brzo padne mrak.

Nakon četiri godine rasprave o Brexitu, gotovo svi britanski političari slažu se kako su potrebni izbori da bi se prekinuo krug neaktivnosti koji su šokirali saveznike zemlje nekoć smatrane bastionom stabilnog zapadnog kapitalizma i demokracije.

Izbori bi također mogli odlučiti sudbinu Brexita, kao i glavnih igrača - 55-godišnjeg Johnsona i 70-godišnjeg Corbyna.

Kad se Johnsonova prethodnica, Theresa May, uzdala u prijevremene izbore 2017. godine, izgubila je slabu većinu, što je bio neuspjeh koji ju je na kraju spriječio da ratificira svoj sporazum o Brexitu u parlamentu i uništio njezinu političku karijeru.

Stranke će se boriti na tri fronte

Johnsonovi konzervativci ovaj mjesec su u anketama prednosti ispred laburista za oko 10 posto, ali su anketari već podcijenili potporu Brexitu 2016. i priznali su da su modeli koje koriste podbacili.

Najveće stranke morat će se boriti na najmanje tri fronta - jedni protiv drugih, protiv stranke Brexit na čelu s Nigelom Farageom koja želi privući pristaše Brexita te protiv Liberalnih demokrata koji nastoje pridobiti protivnike Brexita.

"Ovo će vjerojatno biti najnepredvidljiviji izbori ikad", rekao je za Reuters Anand Menon, direktor za Veliku Britaniju u organizaciji u Changing Europe.

"Je li to Brexit ili nije? Ne znamo. Drugo, izbori su nepredvidivi kao i uvijek, i treće, potencijal za taktičko glasanje je vrlo velik s obzirom na podjelu na ostanak ili izlazak", dodao je Menon.

Brexit visi u zraku

"Spreman sam na to", rekao je Corbyn parlamentu. Predstavio je laburiste kao socijalističku alternativu nejednakosti i bliskim vezama s američkim predsjednikom  Trumpom koje karakteriziraju Johnsonov mandat.

"Promjena dolazi", kazao je Corbyn.

Zemlje članice EU-a jučer su i formalno odobrile zahtjev za odgodom izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s Johnsonovim pristankom.

"Molim vas da ovo vrijeme iskoristite najbolje što možete. Također bih vam želio reći zbogom jer se moja misija završava. Držat ću palčeve za vas", napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.