Prvi kongres Demokratske fronte (DF) počeo je jutros u Sarajevu, a jedini predloženi kantidat za predsjednika stranke je aktualni predsjednik Željko Komšić.

On je izjavio novinarima da će se DF na ovom kongresu jasnije profilirati kao stranka ljevice, što je eksplicitno navedeno i u prijedlogu novog statuta.

Komšić je istakao da je ujedinjenje ljevice u BiH proces koji ne ovisi od volje nekoliko ljudi i što mora biti odlučeno u strankama koje to žele, a on pod strankama ljevice podrazumijeva SDP i Našu stranku, te eventualno Socijalističku partiju.

Za njega povratak DF-a u Vladu FBiH bez suštinske promjene ponašanja ostalih partnera nema smisla, dok smatra da je funkcioniranje vlasti na državnom nivou u rukama SDA od koje, kako navodi, zavisi da li će dozvoliti HDZ-u BiH da "sruši" aktuelno Vijeće ministara BiH.

Komšić tvrdi da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno nastoji izbaciti DF i Savez za promjene iz vlasti na nivou BiH kako bi u nju uveo Milorada Dodika i SNSD.

Osim predsjednika, na kongresu će biti birani Glavni i Nadzorni odbor DF-a.

Kako je prije početka Kongresa kazao Sifet Podžić, generalni tajnik DF-a, na današnjem kongresu mjenjat će se i statut stranke i naziv.

''Za predsjednika stranke imamo jednog kandidata, a to je Željko Komšić. Promijenit ćemo naziv stranke. Od sada će biti samo, Demokratska Fronta, a ne Demokratska Fronta - Željko Komšić kao do sada'', kazao je Podžić.

Prije početka Kongresa, Komšić je komentirao odluku o promjeni naziva stranke iz koje se uklanja njegove ime. On je kazao da je prijašnji naziv bio u svrhu identifikacije stranke, te da je stranka sada postala dovoljno prepoznatljiva i da nema potrebe da njegovo ime stoji u nazivu. (bljesak.info)