Riječ Brexit jedan je od 1.500 novih termina koji su ovog tjetna dodani engleskom rječniku Oxford, priopćila je izdavačka tvrtka Oxford University Press.

Brexit je definiran kao "(predloženo) povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i politički proces povezan s tim". "Ponekad se koristi posebno u vezi s referendumom održanim u Ujedinjenom Kraljevstvu 23. lipnja 2016, na kojem je većina glasača bila za povlačenje iz EU", dio je definicije Brexita, prenosi Gardijan.

Urednik rječnika Oxford Fiona Makferson izjavila je kako je Brexit jedan od termina koji je najbrže prešao put od nastanka do definicije i kako je veoma neuobičajeno da se upotreba neke riječi tako brzo ustali u jeziku. "Od nove riječi prije par godina došla je na naslovne strane dnevnih listova na stranom jeziku, što pokazuje da je to sada svjetska riječ, a ne riječ koja se koristi samo ovdje", kazala je Makferson, prenose Nezavisne novine

Oxfordski rječnik dobio je još jedan sličan pojam - Grexit, koji je definiran kao hipotetički izlazak Grčke iz eurozone. Među drugim novim riječima u rječniku Oxford su youtuber, "česti korisnik websitea za djeljenje video snimaka You Tube, posebno netko tko proizvodi i pojavljuje se u snimkama na siteu", glam-ma, glamurozna baka, ili bama, sleng za osobu iz seoskog područja na jugu SAD.

Engleski rječnik Oxford sadrži značenja više od 829.000 riječi, njihove izgovore i povijest.