Brenton Tarrant (28) koji je jučer izvršio teroristički napad na džamije u Novom Zelandu i ubio 49 osoba pojavio se na sudu.

Australac Tarrant je na sud doveden u bijeloj zatvorskoj odjeći te sa lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna točka optužnice koja se odnosi na ubojstvo. Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena.

Premijerka Jacinda Ardern kazala je kako je Tarrant imao pet komada oružja i dozvolu za njih, a poručila je i da će se nakon ovog terorističkog napada promijeniti zakon o oružju.

U pritvoru su još dvije osobe od kojih nijedna nije ranije imala problema sa zakonom. Tarrant ostaje u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije, a na sudu će se ponovo pojaviti 5. travnja.

Na konferenciji, Ardern je kazala da je oružje korišteno za teroristički čin modificirano, kao i da je automobil ubojice bio pun oružja. To ukazuje na njegovu namjeru da nastavi s napadom. Premijerka je govorila i o tome da je važno da obitelji što prije preuzmu tijela svojih voljenih koja se još uvijek uklanjaju iz džamije Al Noor. Dodala je da će obitelji koje su izgubile nekoga od koga su ovisile dobiti financijsku pomoć.

Prva identificirana žrtva je bio Daoud Nabi (71) koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća došao na Novi Zeland iz Afganistana. Identitet ostalih žrtava još nije objavljen. U pucnjavi je ranjeno 48 osoba, a među njima su dječaci stari dvije i 13 godina. Ukupno 11 osoba je smješteno u bolnicu i nalaze se u kritičnom stanju.

Iz Bangladeša, Indije i Indonezije objavili su da među stradalima ima i njihovih državljana, javlja BBC.

Teroristički napad je izvršen u petak u centru Christchurca tijekom molitve u 13:40 sati. Sigurnost u gradu je pojačana, a sve džamije na Novom Zelandu su zatvorene.