Rudnik cinka, barita i olova bit će svojevrsni generator razvoja ne samo ove lokalne zajednice već i države u cjelini, a najave pokazuju kako će biti riječ o projektu koji će, uz činjenicu da će okupljati i privlačiti stručno osposobljenu radnu snagu, promijeniti lice Vareša tako što će stvoriti preduvjete za razvoj niza pratećih djelatnosti, što pak sa sobom donosi i podizanje ukupnog životnog standarda

Cink, olovo, barit, zlato, srebro... Bosna i Hercegovina, napose širi prostor središnje Bosne, sa svojim bogatim rudnim nalazištima već neko vrijeme privlači iznimnu pozornost stručnjaka koji prepoznaju potencijale i vide priliku za podizanje letvice uspješnosti u procesu iskopavanja, a od čega će vrlo visok stupanj koristi imati brojne lokalne zajednice. Jedna kompanija otišla je najdalje kada je riječ o tom procesu te je praktički pred početkom rada prvog modernog rudnika, piše Večernji ba

Eastern Mining, odnosno Adriatic Metals kao krovna tvrtka, u općini Vareš je u posljednjoj fazi pripremnih aktivnosti za otvaranje rudnika cinka, barita i olova, a uz intenzivne procese na opremanju sve potrebne prateće infrastrukture, kao i izdašnu pomoć lokalnoj zajednici, vizija je od Vareša stvoriti regionalno rudarsko središte koje će okupljati veliki broj obrta, uz generiranje većeg broja radnih mjesta. Projekt Vareš sastoji se od dviju istražnih lokacija - Veovača i Rupice - na kojima je ranije vršena eksploatacija olova, cinka i barita.

Rudnik cinka, barita i olova bit će svojevrsni generator razvoja ne samo ove lokalne zajednice već i države u cjelini, a najave pokazuju kako će biti riječ o projektu koji će, uz činjenicu da će okupljati i privlačiti stručno osposobljenu radnu snagu, promijeniti lice Vareša tako što će stvoriti preduvjete za razvoj niza pratećih djelatnosti, što pak sa sobom donosi i podizanje ukupnog životnog standarda. Uz to, općina će na osnovi svega navedenoga imati više sredstava na raspolaganju za ulaganje u brojne infrastrukturne projekte, a kada se tomu doda i procjena da na jedno rudarsko radno mjesto ide od 4 do 7 pratećih, projekt Eastern Mininga postaje svojevrsni motor koji će pokrenuti brojne potencijale toga kraja, odnosno potaknuti ulaganja i u druge sektore.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević je u razgovoru za Večernji list potvrdio kako Eastern Mining namjerava početi s eksploatacijom u posljednjem tromjesečju ove godine, a u 2024. godini očekuje se i puni rad rudnika. Kaže kako rude cinka, olova i barita u sebi sadrže određene postotke plemenitih metala, a kada je riječ o Varešu, Marošević prognozira kako će fokus biti na srebru. Također, naglasio je i kako Eastern Mining sve procese u realizaciji ove investicije provodi po najvišim europskim standardima, uključujući i one o zaštiti okoliša te primjenjujući najsuvremenije tehnologije.

Velika prednost Vareša, podsjeća načelnik, leži u činjenici da je riječ o mjestu s iznimno dugom i bogatom rudarskom poviješću, a u kojoj će se, prema svemu sudeći, uskoro okrenuti nova, uspješna stranica. Eastern Mining gleda dugoročno, a dokaz je i činjenica da su već inicirali pokretanje novog smjera u vareškoj Mješovitoj srednjoj školi "Nordbat - 2", a rad u lokalnoj zajednici rezultirao je i otvaranjem poliklinike koja je rezultat partnerstva između kompanije Eastern Mining i Eurofarma, jednog od najvećih pružatelja privatne zdravstvene njege u BiH. Nedavno je u domaćim medijima objavljena i informacija o pronalasku zlata na području općine Jezero, u blizini Jajca.

- Geološka istraživanja, koja je provodila kompanija Lykos Balkan Metals i njezina kći tvrtka SNK Metali na području općine Jezero, dala su rezultate koji se već u ovom trenutku, u ranoj fazi istraživanja, mogu sa sigurnošću smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH i Balkana - priopćili su nedavno iz tvrtke Lykos Balkan Metals, dodavši kako su nakon u protekloj godini izvedenih geoloških istraživanja na teritoriju općine Jezero potvrđeni vrlo visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica. Objasnili su kako na lokacijama gdje je otkriveno nalazište zlata koncentracije tog plemenitog metala idu i do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 m, što je neuobičajeno visoka koncentracija i za svjetski poznate rudnike zlata.