Hrvatska vaterpolo reprezentacija osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Barceloni. Barakude su u borbi za treće mjesto svladali Italiju s 10:8.

Hrvatska vaterpolo reprezentacija osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Barceloni. Barakude su u borbi za treće mjesto svladali Italiju s 10:8.

Hrvatska je ovu utakmicu igrala bez vodstva izbornika Ivice Tucka koji je suspendiran zbog komentiranja suđenja u utakmici protiv Srbije.

Fantastično su Hrvati ušli u utakmicu. Ono što nije funkcioniralo u polufinalu protiv Srbije, večeras je bilo besprijekorno. Realizacija s igračem više bila je stopostotna i Barakude su vodile s velikih 3:0.

Za razliku od Hrvatske, Italija se mučila s igračem više, ima li su ga čak četiri puta, a nijednom nisu zabili. Bijač i okvir gola su zaustavljali talijanske šuteve. Pred kraj prve četvrtine Barakude hvataju Talijane na spavanju i zabijaju iz kontre za ogromnih 4:0.

Početkom druge četvrtine Talijani konačno koriste igrača više i iz petog pokušaja smanjuju na 4:1, a ubrzo Figlioli prepolovljava prednost na samo dva razlike nakon sjajnog pogotka iz daljine.

No, Hrvati uzvraćaju istom mjerom, dva vezana pogotka za novih plus 4 (6:2), a onaj drugi Lončara bio je pravo remek djelo. Elegantno preko glave hrvatski centar je samo proslijedio loptu u gol.

Mogao je biti zadovoljan i Ivica Tucak kojem je na tribinama društvo pravio bivši izbornik, proslavljeni Ratko Rudić.

No, u nastavku kao da su se Hrvati opustili, a Talijani to koriste i na poluvrijeme odlaze s dva gola zaostatka (7:5).

U trećoj dionici Hrvatska prva dolazi do pogotka i to kakvog. Fatović je iz daljine lobovao vratara za 8:5, a nakon njega i Bušlje iz daljine probija Talijane za novih najvećih plus četiri. Di Fulvio vraća kakvu takvu nadu Talijanima da u posljednjoj četvrtini naprave čude te vraća zabija za 9:6.

Čak pet igrača više Hrvatska nije iskoristila u trećoj četvrtini.

Nakon tri i pol minute igre bez pogotka, prvi su popustili Talijani. Lončar je izborio isključenje i nakon toga zakucao loptu u mrežu za novih plus četiri (10:6) i sve je bilo gotovo. Barakudama je preostalo samo da što duže drže loptu u svom posjedu i mirno privedu utakmicu kraju.

Do kraja su Talijani samo ublažili poraz te je završilo 10:8. Loren Fatović s tri gola bio je najbolji strijelac kod Hrvatske, Andro Bušlje i Luka Lončar su zabili po dva, dok je kod Talijana Valentino Gallo zabio dva gola.

Ovo je Hrvatskoj prva brončana medalja s Europskog prvenstva, a prethodno smo imali jedno zlato i dva srebra.

Večeras se u finalu za naslov europskog prvaka bore 'domaćin' Španjolska i Srbija.