Lučki grad Mariupolj u istočnoj Ukrajini i dalje odolijeva, dok Rusi, kako se čini, posljednjih dana šalju pojačanja u Ukrajinu, rekao je američki vojni dužnosnik. "Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovani.

Prema njegovim riječima, trenutno se u jugoistočnoj i istočnoj Ukrajini nalazi 76 ruskih taktičkih skupina, 11 više nego prije.  Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad tim južnim lučkim gradom nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Bojnik pisao Papi

Bojnik Serhij Volina, zapovjednik 36. marinske brigade koja se još uvijek bori u Mariupolju, pisao je i papi Franji moleći za pomoć, navodeći da su žene i djeca zatočena zajedno s borcima u gradskoj čeličani.

"Ovako izgleda pakao na zemlji... Vrijeme je za pomoć ne samo molitvama. Spasite naše živote iz sotonskih ruku", navodi se u dijelovima pisma koje je tvitao ukrajinski veleposlanik u Vatikanu. Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal.

"Tražimo da se hitno otvori humanitarni koridor od tvornice Azovstal, za žene, djecu i ostale civile", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk. Azovstal je jedna od najvećih europskih metalurških tvornica.  Proteže se na 11 četvornih kilometara i gleda na Azovsko more.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.