Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) ponovila je stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu. Također je navela kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna", prenosi N1.

Na upit N1 što je dogovoreno u razgovoru s Nikšićem, kandidatom za premijera FBiH, predsjednica FBiH je kazala:

''Mi smo obavili razgovor, a i jučer smo se također sastali. Načelno smo dogovorili jedan hodogram aktivnosti. Rokovi teku, prema našim procjenama ističu 5. travnja.''

Ništa s Komšićem

Dodala je i da je razgovarala sa potpisnicima sporazuma o uspostavi vlasti u Federaciji.

Što se tiče sastanka s SDA, naglasila je da joj ''treba vremena''.

''Nisam rekla ni da hoću niti da neću pokrenuti razgovore sa svima'', rekla je Bradara.

 S Komšićem i DF-om kaže da ne bi razgovarala.

''Mi nemamo razloga razgovarati sa DF-om, pogotov zbog njihovog ponašanje u cijelom procesu gdje su kazali da sam neprihvatljiva. Onda su i oni meni neprihvatljivi.''

DF je ranije istaknuo kako je neprihvatljiva Bradarina izjava za ratnog zločinca Kordića jer je kazala da se ''ne odriče prijatelja''.

''U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tijekom života. Teško je u Bosni iHercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna'', izjavila je Lidija Bradara za N1.

Na upit ove televizije ''da li je podrškom Kordiću na neki način podržala ratni zločin'', odgovara:

''Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin.''

Bradara je iznijela i svoje viđenje rješenja situacije oko izbora Vlade FBiH zbog Refika Lende.

Ne kao SDA

''Treba provesti ono što je nadležnost predsjednika Federacije. Svoj prijedlog uputit će kolegama Lendi i Stojanoviću na suglasnost i onda ću sačekati kako će reagirati. Ja ću svoje argumente potkrijepiti parlamentarnom većinom'', rekla je gostujući na N1.

Podržava li intervenciju Schmidta, predsjednica FBiH kaže:

''Mi možemo pretpostaviti što će Lendo napraviti, ali dok to ne vidim ja ne želim prejudicirati. Ja također ne mogu znati što će OHR uraditi. Pretrpili smo mnogo intervencija na štetu hrvatskog narod u BiH. U svakom slučaju bilo koje rješenje koje će dalje diskreditirati položaj hrvatskog naroda nije dobro''.

Rekla je i da se bore da ne budu u sutuaciji kao SDA.

''HDZ jedini pokazuje želju za razgovorom, kompromisom i dijalogom. Mi želimo od Federacije napraviti nešto. Trebalo bi nam sasvim normalno biti da nakon četiri godine Vlade u tehničkom mandatu implementiramo rezultat općih izbora.''