Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u Saboru RH, jučer je poslao otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću i svima onima koji dijele njegova stajališta.

Hrvati izloženi nasilju

- Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, gospodin Bakir Izetbegović, u nedavnom razgovoru za sarajevski internetski portal Klix.ba iznio je niz površnih, pogrešnih i zlonamjernih ocjena i procjena glede Hrvata i hrvatskog pitanja u BiH. Stoga, Glavno vijeće HNS-a BiH ima dužnost ovim otvorenim pismom osvrnuti se na neke dijelove spomenutog razgovora, navodi Ljubić.

- Mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što nije istina, izjavio je Bakir Izetbegović u razgovoru za Klix ba. Na ovu tvrdnju moramo odgovoriti podsjećanjem na provjerljivu i mjerljivu činjenicu da su Hrvati u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas izloženi kontinuiranom i sustavnom institucionalnom i političkom nasilju s jedne strane, te prijetnjama, fizičkom nasilju i ubojstvima s druge. Primjeri toga su, nažalost, mnogobrojni. Činjenica je kako je u razdoblju od 2006. do 2014. na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koje je Ustavom predviđeno za predstavnika Hrvata, dva puta biran pripadnik hrvatskog naroda glasovima Bošnjaka, uslijed čega su Bošnjaci imali dva, Srbi jednoga a Hrvati bili bez svog predstavnika u Predsjedništvu. Mogućnost da Bošnjaci izaberu svog “hrvatskog” člana Predsjedništva BiH, čak i u slučaju da svi Hrvati u BiH glasuju za nekog drugog kandidata, još uvijek je otvorena, između ostalog zahvaljujući i vašoj nespremnosti da se taj problem riješi, napisao je Ljubić. - Činjenica je da nakon nametnutih amandmana na ustave entiteta od visokog predstavnika Petritscha, i uz blagoslov SDA, i temeljem tako nasilno promijenjenog Ustava FBiH i donesenog Izbornog zakona BiH, većinske bošnjačke županije biraju više hrvatskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH nego većinske hrvatske županije.

Činjenica je da otad većinske bošnjačke županije biraju 2/3 bošnjačkih izaslanika, 2/3 srpskih, 3/4 izaslanika iz reda ostalih i 1/3 hrvatskih izaslanika. Dakle, većinske bošnjačke županije od ukupnog broja izaslanika u Domu naroda, koji iznosi 58, biraju apsolutnu većinu od 35 izaslanika, a većinske hrvatske županije samo 11.

Sve navedeno postaje još očitiji primjer svjesnog dekonstituiranja Hrvata kada se ima u vidu kako je Petritschevim amandmanima broj izaslanika u klubovima konstitutivnih naroda smanjen s 30 na 17, a 1/2 većina po klubovima potrebna za donošenje odluka smanjena je na 1/3. Bošnjacima je, dakle, potrebna kontrola nad 1/3 izaslanika u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH da bi mogli kontrolirati i cijeli Klub Hrvata i Dom naroda u cjelini. Točno onoliko “Hrvata” koliko im je Petritsch dodijelio da mogu izbornim inženjeringom izabrati u svojim većinskim županijama. Budući da Bošnjaci čine i apsolutnu većinu u Zastupničkom domu FBiH, sporni amandmani im omogućavaju da, npr. mogu formirati Vladu FBiH, a da u njoj ne bude ni jedan legitimni politički predstavnik Hrvata.

Može se dogoditi da svi Hrvati u BiH glasaju za jednu stranku ili koaliciju, a da ta stranka ili koalicija ne bude u Vladi FBiH. Izvorni Ustav FBiH Hrvatima je osiguravao i paritet i konsenzus u Vladi FBiH. I jedan i drugi institut ukinut je spomenutim amandmanima, nametnuta je nova struktura Vlade FBiH po modelu 8B+5H+3S+premijer, te propisano da se odluke donose jednostavnom većinom. Ta većina su, naravno, uvijek Bošnjaci (8 ministara i premijer, što čini ukupno 9 članova Vlade, dakle natpolovična većina od ukupno 17).

Zbog brojnosti birača Bošnjaka u FBiH Bošnjaci kroz svoje stranke redovito popune i srpsku kvotu u Vladi (3 ministra), tako da zapravo imaju svojih 12 glasova od 17, što čini i dvotrećinsku većinu. Činjenica je da sam sastav Vlade FBiH ozbiljno ugrožava ustavnu funkciju županijskog sustava i mogućnost samoodlučivanja i samoupravljanja Hrvata na teritoriju županija s hrvatskom većinom, te suodlučivanja i zajedničkog upravljanja u mješovitim županijama, prvenstveno postojanjem ministarstava u Vladi FBiH nadležnih za resore koji, po Ustavu, uopće nisu u federalnoj, već u isključivoj nadležnosti županija – Ministarstva obrazovanja i znanosti te Ministarstva kulture i sporta. Činjenica je da Javni RTV sustav BiH nije i hrvatski, a nije ni javni. Ni hrvatska javnost ni hrvatski politički predstavnici ne smatraju ga svojim nego Hrvatima nametnutim RTV sustavom. Hrvati kao konstitutivan narod imaju Ustavom dodijeljeno pravo na vlastiti RTV servis u sklopu Javnog RTV sustava. Bošnjačke političke elite, među kojima dominira vaša stranka, koriste mehanizme dominacije nad FBiH kako bi inicijative za uvođenjem Javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku opstruirale i onemogućile. Pri tom ste bili spremni ići do takvog apsurda da ste uspostavu RTV servisa na hrvatskom jeziku javno proglasili štetnim po bošnjačke vitalne nacionalne interese.

Do takvog zaključka može doći samo ona politika koja prema Hrvatima nastupa s hegemonističkih i asimilacijskih, bolje reći, šovinističkih pozicija. Činjenica je kako je tendencioznim procjenama Federalnog zavoda za statistiku “smanjen” broj stanovnika u većinski hrvatskim županijama (na primjer ZHŽ) a “povećan” na isti način u većinski bošnjačkim županijama (na primjer BPŽ) čime je, uz favorizirajuće koeficijente raspodjele sredstava iz neizravnih poreza, izvršeno otimanje više od 200 milijuna KM od većinski hrvatskih županija i njihovo preusmjeravanje u većinski bošnjačke.

Od 1992. do 2013. u BiH je pobijeno ili je iz nje prognano i iseljeno više od 230.000 Hrvata. Polovina tog broja otpada na područja pod kontrolom civilnih i vojnih vlasti muslimana/Bošnjaka. Vi dobro znate da je za čitavo to vrijeme dominantnu vlast na tim područjima obnašala stranka kojoj ste na čelu. Činjenica je kako je kandidat vaše stranke i bivši ministar Salmir Kaplan počinio fizičko nasilje nad službenim osobama, inače Hrvatima, tijekom provođenja lokalnih izbora u Stocu, te otuđio državnu imovinu čime je izravno sabotirao izborni proces definiran Ustavom i zakonima BiH.

Kontrola nad Tužiteljstvom

Smatramo kako i Tužiteljstvo BiH, nad kojim vaša stranka i njoj bliski krugovi imaju kontrolu neprimjerenu demokratskom društvu, pokreće postupke protiv hrvatskih branitelja brižljivo birajući trenutak u kojem takva dinamika rada pravosuđa može najviše doprinijeti vašim političkim ciljevima, prije svega opstrukciji najnovijih inicijativa RH za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata u europskoj BiH, te domaćih inicijativa za dovođenje sastava i procedura Ustavnog suda BiH u sklad s Ustavom, kao i za amortiziranje efekta skorašnjih sudskih svjedočenja Fahrudina Radončića, koja nagovještavaju razotkrivanje veza između političkih vrhuški vaše stranke i različitih kriminalnih radnji u koje svakako spada i ubojstvo doministra Joze Leutara.

Ako i dalje ove činjenice smatrate “neistinitim mantrama o neravnopravnosti Hrvata”, država BiH s vama kao političarom i državnikom koji će odlučivati o njezinoj budućnosti, budućnosti, bojimo se, neće imati, poručio je Ljubić.

- Dalje nastavljate:

“Cijenim da predstavnici RH nemaju pravu analizu i informaciju, da ‘naslijepo’ prate i podržavaju ono što od njih traži rukovodstvo HNS. To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, što god hoće i kad god hoće i slično… Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića zaista stati iza zahtjeva koji su protivni Ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima”. Bojimo se, gosp. Izetbegoviću, da upravo vi “naslijepo”, zaslijepljeni velikobošnjačkim iluzijama pretvaranja zemlje BiH u državu pod dominacijom većinskog naroda, te sustavnom islamizacijom društva bez razlike je li ona sukladna turskoj, saudijskoj ili iranskoj verziji islama, ne vidite da je interes i građana i naroda BiH Europa, a ne Bliski ili Srednjoazijski istok. Stoga vas upućujemo da pročitate Rezoluciju Europskog parlamenta od 6. 2. 2014. o izvješću o napretku BiH za 2013. (2013 12884(RSP)), pa ćete tamo vidjeti što su to europski i demokratski standardi.

Da vam olakšamo posao, citirat ćemo dio Rezolucije pod naslovom Opća razmatranja, točka 2.:

“… 2. pozdravlja šest točaka sporazuma koji je postignut u Bruxellesu 1. 10. 2013., ali žali što centralističke snage opstruiraju njegovo provođenje; naglašava da je važno slijediti principe federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH u EU;…”.

Gospodine Izetbegoviću, hrvatski su zastupnici, na poslovnikom propisan način, podnijeli inicijativu da se Zastupnički dom Parlamenta BiH upozna s ovom Rezolucijom jer je ona u sebi sadržavala i mnoge druge ocjene i prijedloge korisne za BiH. Nažalost, svi zastupnici iz redova vašeg SDA su glasovali protiv uvrštenja ove točke na dnevni red. Toliko o tome tko hoće, a tko neće europske demokratske standarde u BiH. Andreju Plenkoviću sigurno ne treba ni HNS, a ni vi, objašnjavati što su to europski i demokratski standardi za funkcionalne i stabilne višenacionalne države, jer je on bio jedan od kreatora ove Rezolucije. Federalizam, supsidijarnost, decentralizacija i legitimno predstavljanje naroda i građana su ne samo standard, već i uvjet stabilnosti, funkcionalnosti i opstojnosti država čija su društva višenacionalna. Spomenuta načela utkana su u sve deklaracije HNS-a, i mi ne tražimo više od spomenutoga, ali nećemo pristati ni na manje od onoga što nam po Ustavu i europskim demokratskim standardima pripada, bez obzira što u spomenutom intervjuu vi rezolutno obrazlažete što hoćete, a što nećete dopustiti kada su hrvatski zahtjevi u pitanju. Ne trebate vi nama ništa dopuštati jer mi od vas ni ne tražimo nešto nad čime imate ovlasti. Mi vrlo dobro znamo koja nam prava po Ustavu i demokratskim standardima pripadaju i mi ćemo se za ta prava izboriti, s vama ili protiv vas. Vi izaberite na kojoj ćete strani biti.

Za početak, Hrvatski narodni sabor zahtijeva poštivanje konstitutivnih prava hrvatskog naroda, kako je to regulirano Daytonskim sporazumom koji je, podsjetit ćemo, narušen na štetu Hrvata nametnutim amandmanima na ustave entiteta i Izbornim zakonom usvojenim na temelju ovih amandmana. Svi naši zahtjevi su u skladu s Ustavom BiH, Daytonskim sporazumom, te europskim i općenito demokratskim standardima. Nama se čini kako način na koji vi gledate na legitimne zahtjeve hrvatskih političkih predstavnika destabilizira BiH i svjedoči o nerazumijevanju i nepoštivanju Ustava. Da se poslužimo vašim riječima iz odgovora na jedno pitanje u navedenom intervjuu: “Sve to vodi u smjeru koji međunarodna zajednica i sve države potpisnice Daytonskog sporazuma još uvijek ne žele prepoznati i da na vrijeme reagiraju na način da izoliraju i sankcioniraju one koji destabiliziraju BiH i regiju”.

Sviđalo se to vama ili ne, Hrvatska je potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i uvjereni smo da prepoznaje one koji destabiliziraju BiH i da je spremna reagirati. Nadamo se da to prepoznaju i ostale države potpisnice Daytonskog sporazuma. Nije na odmet još jednom podsjetiti kako su Hrvati tri puta spasili BiH. Prvi put na referendumu glasujući za njezinu neovisnost. Drugi put organizirajući i prvi stajući u njezinu obranu kada su je drugi napadali ili je nisu bili spremni braniti.

Narod je važniji od države

I treći put kada je združenim snagama HVO i HV slomljena kralježnica velikosrpske agresivne politike i stvoreni uvjeti za zaključenje Daytonskog sporazuma. Hrvati danas i četvrti put spašavaju BiH jer se zalažu za federalistička i konsocijacijska načela na kojima je jedino moguće izgraditi pravednu i stabilnu državu, jer se zalažu za BiH koja je i bošnjačka i hrvatska i srpska i svih njezinih građana-državljana. Spašavamo je po četvrti put i činjenicom da smo lideri na putu k EU, svjesni da je EU najbolji politički, gospodarski i sigurnosni okvir za sve njene narode i građane.

Uvjereni smo da će kroz proces priključenja EU doći i do promjena Ustava koji će standardizirati poziciju tri konstitutivna/tvorbena naroda na jednak način i državu osposobiti za dostizanje europskih standarda. Vaša zabrinutost da bi Hrvati, ako bi dobili ravnopravnost blokirali BiH “bez obrazloženja što god hoće i kad god hoće i slično” je apsurdna, da ne upotrijebimo neku težu kvalifikaciju, stoji u pismu.

- Gospodine Izetbegoviću, nemojte imati iluzija da ćemo bilo kome, pa tako ni vama, dopustiti da Hrvatima propisuje koja prava mogu, a koja ne mogu imati, kakvu državu ste nam spremni dati, a kakvu ne. Narod je i stariji i važniji od države.

Na ovim našim prostorima narodi tvore države, a ne obratno. Hrvatski narod će samostalno i slobodno odlučiti kakvu državu BiH hoće, odnosno, kakvu neće. Mi tražimo samo ono što nam, po sporazumima iz Washingtona i Daytona, pripada - ono što su nam prvotni tekst Ustava BiH i Ustava FBiH jamčili, prije nelegalnih i nelegitimnih amandmana visokih predstavnika, koji su trebali čuvati Daytonski sporazum, a ne mijenjati ga jednostrano i protivno duhu i spomenutih sporazuma i ustava, stoji u otvorenom pismu Bakiru Izetbegoviću.
 
Božo Ljubić
Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH