Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, posjetio je danas opožarena područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji s pripadnicima DUZS-a, nakon čega je objavio preliminarnu procjenu štete.

Kako je objavio na svom Twitter profilu, požari koji su poharali splitsko područje prouzročili su štetu od 42,2 milijuna kuna - bez izgorjelih šuma.

Proglašena elementarna nepogoda

Podsjetimo, župan Blaženko Boban je na tom području proglasio elementarnu nepogodu, dok je ministar Tolušić na posljednjoj sjednici vlade izjavio kako će se šteta na poljoprivrednim zemljištima nadoknaditi putem mjere 5.2. Za te svrhe namijenjeno je 20 milijuna eura, prenosi Hina.

Ministar je na sjednici vlade naveo da preliminarno izvješće PU splitsko-dalmatinske pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelomično njih 33. Također, u potpunosti je izgorjelo 13 nenastanjenih kuća, a djelomično jedna, 18 osobnih automobila u potpunosti i četiri djelomično, četiri teretna automobila u potpunosti i jedan djelomično, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelomično te jedan staklenik u potpunosti.

Uzrok požara je otvoreni žar ili plamen

Također je naveo da je izvršenim očevidom djelatnika MUP-a centar požara lociran u mjestu Tugare na južnoj padini brda Krčnik uz lokalnu cestu Tugare-Sitno Donje.

"Temeljem provedene istrage može se isključiti mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima", rekao je Božinović, dodajući da je uzrok "otvoreni plamen ili žar". "Slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitelj, odnosno pravi uzrok požara", rekao je.

Osim toga, ministar je naglasio i da je ove godine zabilježen veliki porast broja požara te kako je broj požara u prvih šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, tri puta veći od njihovog broja tijekom cijele prošle godine, čemu su pogodovali, istaknuo je, iznimno loši vremenski uvjeti.