Cijena krumpira na pijacama širom zemlje je utrostručena, a na mnogim tezgama ga uopće nema. Procjene su da krumpira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju.

Olenija Trifković, prodavač na pijaci

“Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvaliteta nije za pohvaliti.”
Problem s krumpirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.
 

Goran Kojić, agronom

“Ove godine suša je učinila svoje što se tiče kvaliteta dobar je, ali prinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine.”
S druge strane, zbog loše cijene i problema s prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krumpira, zbog sigurnog plasmana i organizirane proizvodnje.

Mustafa Gradaščević, proizvođač krumpira iz Janje

“Mi smo prije četiri pet godina sijali tri hektara konzumnog krumpira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno”
Poljoprivrednici u Janji, najveći proizvođači krumpira u Semberiji, industrijski krumpir koji vade ovih dana s njiva voze pravo u tvornice.

Mujo Bogaljević, poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja

“Industrijskog krumpira smo povećali površine za dva i po puta, jer smo ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 dunuma”
Uz nedavni porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krumpira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen.