Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da „bosanski jezik ne postoji te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti".
 
- Jeste nesretno upisan u Daytonski sporazum, ali očigledno je to neko uradio iz kalkulacije. Ali, u BiH može da postoji samo nešto što se ovdje može dogovoriti - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH razmatra informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u entitetu RS.

Dodik je i danas ponovio da je neophodno usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH, jer je to ključno za budućnost RS.

- Reguliranje nadležnosti načina odlučivanja i sastava Ustavnog suda BiH je ključno pitanje ovog vremena. To je pitanje naše budućnosti i pitanje da li RS ima za pet-deset godina..., ustvrdio je Dodik navodeći da se moraju ukinuti dodatne nadležnosti te pravosudne institucije, prenosi Fena.

Kazao je da s HDZ-om razgovarao o zakonu o Ustavnom sudu BiH, na osnovu ranijeg prijedloga svih političkih partija iz RS, a da se sugestije HDZ-a odnose na način izbora sudija iz Federacije BiH.

Tvrdi da ima načina da se i protiv protivljenja SDA nastavi politička borba za usvajanje tog zakona, ukoliko bi za to postojala suglasnost svih stranaka iz RS.

- Način da se to uradi jeste da sva pitanja koja su od našeg interesa budu dominatna... Ali s konvertitima iz RS-a ne može se ništa uraditi", ustvrdio je Dodik navodeći da bi usvajanje tog zakona trebalo usloviti (ne) odlučivanjem po svim drugim pitanjima.