U Njemačkoj je uhićen muškarac iz Bosne i Hercegovine zbog povezanosti s terorističkim napadima u Parizu 2015. godine, javlja AFP.

Podsjetimo, 2015. su u Parizu izveden veliki teroristički napadi, među kojima i masakr u koncertnoj dvorani Bataclan, u kojem je ubijeno više od 130 ljudi.

Sprema se izručenje u Belgiju

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju.

"Belgijske vlasti izdale su europski uhidbeni nalog zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataclan 13. studenoga 2015. godine u Parizu", poručili su njemačka federalna policija i tužiteljstvo u Dresdenu u zajedničkoj izjavi.

Do njega su došli u sklopu istrage koja nije imala veze s terorizmom

39-godišnjak je došao u središte pažnje sigurnosnih službi u sklopu istrage koja nije imala veze s terorističkim napadom u Parizu, no otkrilo se i da je s time povezan. Istraživala su se dva državljana BiH u Njemačkoj koja se povezuje s trgovinom oružjem.

Policija je osumnjičenog državljana BiH uhitila prije tjedan dana i danas o tome obavijestila javnost. Istraga protiv 39-godišnjaka, kao i druge dvojice državljana BiH povezanih s prodajom oružja, se nastavlja. Nadležne službe ističu da zbog taktičkih razloga i provođenja istrage ne mogu u ovom trenutku otkriti javnosti više detalja.

Najkrvaviji napadi ikada u Francuskoj

Podsjetimo, teroristički napad na koncertnu dvoranu Bataclan dogodio se tijekom rock koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača IS-a ubili su 90 ljudi za vrijeme koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po pariškim terasama barova i restorana i blizu nogometnog stadiona u predgrađu. Ukupno je ubijeno 130 osoba u najkrvavijim napadima izvedenima u Francuskoj.

Ubojice su nemilosrdno pucale po mladim ljudima koji su bespomoćno ležali, ozlijeđeni ili u strahu.
 
Bataclan je kultno mjesto pariške koncertne scene. Zgrada datira iz 1864. a originalno je zamišljena kao kineska pagoda. Ime joj potječe od "Ba-ta-clan", operete Jacquesa Offenbacha, kompozitora slavnog can-cana.