Europa prolazi kroz "najopasnije razdoblje" za svoju sigurnost od kraja hladnog rata, premda je "diplomatsko rješenje" s Rusijom još moguće, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u Washingtonu.

Odgovarajući na pitanje o američkom upozorenju na neposrednu rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je da "dijeli snažnu zabrinutost" u vezi s tom prijetnjom.

"Mislim da živimo u najopasnijem razdoblju za europsku sigurnost od kraja Drugog svjetskog rata", rekao je. "Nitko ne gomila 140.000 teško naoružanih vojnika na granici neke zemlje" a da to nije "velika prijetnja", ocijenio je, dodajući da je broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici veći od 110.000, koliko su ovih dana navodili američki dužnosnici.

"Sto četrdeset tisuća vojnika nisu na granici kako bi pili čaj", istaknuo je Borrell.

Američki državni tajnik Antony Blinken koji je bio uz njega, zanijekao je da Washington svojim upozorenjima "širi paniku".

"To nije širenje panike, to su jednostavno činjenice", rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, prenosi Hina.

Amerikanci i Europljani optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi pripremiti eventualni napad na Ukrajinu i prijete oštrim gospodarskim sankcijama ako to učini.

"Ne mislimo da je Putin donio odluku, ali je osigurao sredstva ako to odluči učiniti, kako bi mogao brzo djelovati protiv Ukrajine na način koji će imati strašne posljedice za Ukrajinu, za Rusiju i za sve nas", istaknuo je američki državni tajnik.

Dvojica čelnika su ipak napomenula da je diplomacija još na djelu.

"Mislimo da je diplomatsko rješenje ove krize još moguće", zaključio je Josep Borrell. "Nadamo se najboljem, a pripremamo se za najgore".