Boris Johnson pristao je podnijeti ostavku na čelu Konzervativne stranke, doznaje BBC. No ostat će premijer do jeseni, prenosi Dnevnik.hr.

Johnson je odluku donio nakon razgovora s predsjednikom konzervativnog Odbora Sir Grahamom Bradyjem te je pristao odstupiti, a novi čelnik torijevaca trebao bi biti postavljen na stranačkoj konferenciji u listopadu.

Johnson će javno objaviti svoj odlazak danas tijekom dana.

Britanski premijer još se jučer suprotstavljao pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 50 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.

Dramatične ostavke ministara zdravstva i financija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.