Bivši britanski premijer Boris Johnson ima potrebnu potporu od 100 konzervativaca u parlamentu i mogao bi biti na glasačkom listiću za nasljednika Liz Truss na mjestu britanske premijerke, objavio je glavni politički komentator Sunday Timesa Tim Shipman na Twitteru.

On se pozvao na neimenovani izvor blizak bivšem premijeru koji se od svoje dužnosti oprostio 6.rujna.

Potencijalni kandidati za novog premijera, pošto je Liz Truss dramatično podnijela ostavku u četvrtak nakon samo šest tjedana na vlasti, počeli su lobirati kako bi tijekom vikenda osigurali dovoljnu potporu za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak.

Johnson je bio na odmoru na Karibima kad je Truss dala ostavku i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao. Ministar trgovine James Duddridge rekao je u petak da mu je Johnson rekao da je spreman za utrku.

Johnsona su izviždali neki putnici u zrakoplovu za Britaniju, prema novinaru Sky Newsa na letu. Bilo bi to izvanredno političko uskrsnuće za bivšeg novinara, koji je napustio dužnost u sjeni skandala.

Bivša ministrica obrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, nekoć njegov ministar financija, predvode potencijalne kandidate uoči glasanja sljedećeg tjedna.

Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Bivši vođa konzervativaca William Hague rekao je u petak da je Johnsonov povratak vjerojatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do "spirale smrti" za konzervativce.

Johnson je trenutno pod istragom parlamentarnog odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršila karantena u zemlji uvedena zbog koronavirusa.

Utrka za četvrtog britanskog premijera u četiri godine ubrzana je kako bi trajala samo tjedan dana. Prema pravilima, samo će tri kandidata moći dospjeti do prvog kruga glasanja zastupnika u ponedjeljak poslijepodne, a do petka bi se trebalo znati tko će biti novi premijer.