Sirijska kurdska milicija i niz arapskih pobunjeničkih grupa uspostavili su zajedničke snage za borbu protiv Islamske države (IS), izjavili su dužnosnici.

Nove snage, nazvane Demokratske snage Sirije, namjeravaju protjerati IS iz njegovog uporišta u Raki na sjeveroistoku zemlje, rekao je kurdski dužnosnik Idris Nasan.

Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski mediji prenijeli su objavu o uspostavi saveza, u kojem su, među ostalima, kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), niz manjih arapskih pobunjeničkih grupa i asirska kršćanska milicija u sjeveroistočnoj Siriji.

"Ovo osjetljivo razdoblje... poziva na uspostavu ujedinjene vojne snage za sve Sirijce - Kurde, Arape i Asirce - i sve druge društvene grupe u Siriji", navodi se u objavi.

"Svrha tih snaga je uspostaviti demokratsku Siriju u kojoj svi građani uživaju slobodu, pravdu i dostojanstvo i nikome se ne uskraćuju legitimna prava", ističe se.

Ta je objava uslijedila nekoliko dana nakon što je SAD objavio da će odustati od svojih napora za obuku pojedinih pobunjeničkih boraca izvan Sirije te da će se umjesto toga usredotočiti na naoružavanje postojećih uspješnih grupa.

Kurdi i njihovi saveznici, uz potporu američkih zračnih udara, protjerali su IS s velikih područja sjeverne Sirije ove godine.