Istražni odbor Ruske Federacije okvalificirao je danas eksploziju u regionalnom uredu Savezne službe sigurnosti (FSB) na sjeveru Rusije kao teroristički čin, javljaju ruske novinske agencije.  

Također je priopćio da je bombu na ulazu u ured FSB-a u gradu Arhangelsku aktivirao 17-godišnji mladić.

"Prema preliminarnim informacijama, u eksploziji je poginuo 17-godišnji lokalni stanovnik koji je u zgradu donio bombu kućne izrade", navodi se u priopćenju Odbora i dodaje da je utvrđen identitet mladića.

Ozlijeđena tri agenta FSB-a

Guverner Arhangelske oblasti Igor Orlov izjavio je da je do eksplozije došlo u zgradi koja se nalazi u sjedištu grada te da je jedna osoba poginula, a tri su prebačene u bolnicu.

"Тri osobe su u bolnici... jedna je mrtva i utvrđuje se njezin identitet", kazao je.

Dodao je da se utvrđuje i vrsta korištenog eksploziva. Rusko ministarstvo za izvanredne situacije priopćilo je da su na mjesto eksplozije došli vatrogasci i hitna pomoć te da je promet u ulicama oko zgrade FSB-a ograničen.

Nacionalni protuteroristički odbor priopćio je da je "osoba koja je ušla u zgradu izvadila iz torbe neidentificirani predmet koji joj  je nakon nekog vremena eksplodirao u rukama, u rezultatu čega je zadobila smrtonosne ozljede".

Tri djelatnika FSB-a ozlijeđena su u eksploziji i prebačena u bolnicu.