Dva bombardera "B-52" američkog ratnog zrakoplovstva preletjela su danas nekoliko zemalja jugoistočne Europe uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Iz makedonskog Ministarstva obrane priopćeno je da je riječ o demonstraciji snage savezništva u NATO-u.

U Crnoj Gori snimljen je prelet ovih aviona iznad Bokokotorskog zaliva i Ulcinja.

Iz sjedišta američkih zrakoplovnih snaga u Europi ranije je najavljeno da će bombarderi “B-52” danas nadlijetati Skoplje, Tiranu, obalu Crne Gore i Dubrovnik radi “demonstriranja posvećenosti SAD-a saveznicima i partnerima iz NATO-a u jugoistočnoj Europi”.

Na stranica specijaliziranoj za praćenje letova aviona Flightradar24 može se vidjeti kako su bombarderi B-52 Stratofortress već preletjeli Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

Avion “B-52” je strateški bombarder velikog dometa, sa mogućnošću da nosi nuklearno oružje, a u sastavu američkog ratnog  zrakoplovstva je blizu 60 godina.

Ovi avioni su kičma američke avijacije. Letjelice su duge gotovo 50 metara, s rasponom krila od 56,4 metra, a teške su skoro 83 tone.

Jedan avion košta 85 milijuna dolara, što je posljednja službena cijena od prije deset godina, opremeljeni su najsavremenijom elektronikom i navigacijom, broje peteročlanu posadu i mogu bez prestanka letjeti duže od 24 sata na visinama do 15.000 metara.

“B-52” iz 5. bombaškog krila, zračne  baze Minot, Sjeverna Dakota, stigli su u zonu odgovornosti Europskog zapovjedništva SAD-a radi obuke s američkim saveznicima i partnerima 18. kolovoza 2022., prenosi N1