Telefonske i internetske komunikacije postupno se vraćaju u Pojas Gaze, izvijestilo je nekoliko palestinskih medija rano jutros, dok je izraelska vojska intenzivirala ofenzivu unatoč pozivima na deeskalaciju i pozvala palestinske civile da odu na jug gdje će biti vode, hrane i lijekova.

Izraelska vojska od petka navečer u kopnenoj je ofenzivi s oklopnim vozilima, nastavljajući pojačano bombardirati područje od 362 kilometra kvadratna, kao odmazdu za krvavi napad palestinskog islamističkog pokreta Hamasa na njezino tlo 7. listopada kada je ubijeno 1400 ljudi.

Lokalne vlasti u Gazi objavile su u nedjelju da je više od 8000 Palestinaca, od kojih su polovica djeca, ubijeno u izraelskim bombardiranjima od početka sukoba prije nešto više od tri tjedna. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je u subotu "eskalaciju bombardiranja bez presedana" koja ugrožava humanitarne ciljeve, još jednom pozivajući na trenutni prekid vatre.

Neke obitelji prisiljene spavati na otvorenom

Predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Mirjana Spoljaric izjavila je u subotu da je "šokirana nepodnošljivom razinom ljudske patnje". Rekla je da je neprihvatljivo da civilno stanovništvo u Pojasu Gaze nema sigurno utočište pred masovnim bombardiranjem izraelskih zračnih snaga.  

Odgovarajuća humanitarna pomoć trenutno nije moguća, rekla je Spoljaric u priopćenju objavljenom u subotu navečer. "Ovo je katastrofalan neuspjeh koji svijet ne smije tolerirati", dodala je. Prema Crvenom križu tisuće obitelji u Gazi prisiljene su spavati u improviziranim skloništima ili na otvorenom, s malo hrane i vode.

U priopćenju se navodi da su bolnice, koje još uvijek rade, "na rubu kolapsa" jer im ponestaje zaliha za zbrinjavanje mnogih bolesnih i ozlijeđenih. Većina uređaja za pročišćavanje otpadnih voda više nije u funkciji. ICRC je rekao da se zdravstvena skrb, voda i struja moraju odmah vratiti kako bi se spasili životi.

Netanyahu najavio dug i težak rat

"Suočeni s neprestanim i zastrašujućim bombardiranjem, ljudi nemaju kamo pobjeći ili se skloniti. Treba odmah uspostaviti prekid vatre", rekao je u nedjelju dr. Christos Christou, međunarodni predsjednik Liječnika bez granica (MSF).

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu na tiskovnoj konferenciji da će "rat u Pojasu Gaze biti dug i težak i da su spremni za njega", dodajući da će njegova vojska "uništiti neprijatelja na kopnu i pod zemljom".

Referenca je to na mrežu stotina kilometara podzemnih tunela, odakle Hamas usmjerava svoje operacije prema Izraelu. Sada počinje "druga faza rata, čiji je cilj jasan: uništiti vojne kapacitete i vodstvo Hamasa; vratiti taoce kući", potvrdio je Netanyahu nakon sastanka s obiteljima zarobljenika Hamasa, kojih je po Izraelu 230.

Nedostaje lijekova

Do sada su puštene četiri žene. Hamas, koji je prijetio pogubljenjem talaca, procjenjuje da je broj ubijenih talaca u bombaškim napadima "gotovo 50". Intenziviranje bombardiranja Gaze poklopilo se s prekidom komunikacija i interneta, što je dodatno zakompliciralo zadatak humanitaraca.

Veze se postupno uspostavljaju u nedjelju ujutro, objavila je organizacija za nadzor mreža Netblocks. Suradnik AFP-a u gradu Gazi potvrdio je da je mogao pristupiti internetu i mobilnoj mreži te da je uspio kontaktirati ljude na jugu teritorija.

Od 9. listopada Izrael je uveo "potpunu opsadu" Gaze, prekinuvši opskrbu vodom, strujom i hranom teritorija na kojem je 2.4 milijuna stanovnika i koji je pod izraelskom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom od 2007. godine. Samo 84 kamiona humanitarne pomoći uspjelo je stići u Gazu preko Egipta od 21. listopada.

Nedostaju i lijekovi, a neke se kirurške operacije provode bez potpunog uspavljivanja pacijenata, zbog nestašice sredstava za anesteziju, upozorio je MSF jučer.