Zdravstvo, odnosno zdravstvene institucije u FBiH već neko vrijeme žive na “infuziji”, što je rezultiralo jako lošim financijskim stanjem u svim bolnicama. Najbolji pokazatelj situacije je nedavno blokiranje računa dviju bolnica u Mostaru. Iako je riječ o apsurdnom potezu Porezne uprave FBiH, on je aktivirao alarm da nadležne institucije konačno trebaju naći način za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova, piše Večernji list BiH.

Prvi korak prema uspostavljanju dijagnoze, odnosno stanja u zdravstvenim institucijama, što je preduvjet za iznalaženje lijeka, napravio je Dom naroda Parlamenta FBiH održavši nedavno tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu. Tom prilikom detektirani su svi problemi s kojima se vodstvo bolnica kojima je FBiH jedan od osnivača suočava. Tako je iznesena činjenica da su bolnice dovedene u financijske dubioze zato što su njihovi djelatnici obavljali svoj posao.

Naime, prema riječima ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića, bolnice pružaju više usluga nego što ih mogu naplatiti. “Bolnice ne mogu naplatiti svoje usluge od zavoda, a zavodi nemaju alate izvršiti pritisak na gospodarske subjekte da plaćaju doprinose. Cjelokupno društvo mora se pozabaviti ovim problemom. Moraju se pronalaziti i alternativni izvori financiranja. Nemamo ni odgovarajuću cijenu usluga u zdravstvu, ona je niska. Proizlazi kako bolnice, što više rade, prave veće dugove”, istaknuo je prilikom održavanja spomenute sjednice Mandić.

Usporedbe radi, SKB Mostar je tijekom prošle godine pružio usluge u vrijednost od 130 mil. KM, dok je naplatio svega 96 milijuna KM. Zastupnici Doma naroda Parlamenta FBiH složili su se kako se situacija u zdravstvu mora mijenjati te su s 33 glasa za i 2 suzdržana donijeli pet zaključaka i 13 inicijativa koji bi trebali urediti ovu oblast. Provedba zaključaka i inicijativa je na Vladi FBiH koja bi u sljedeća dva mjeseca trebala početi s liječenjem zdravstvenih institucija u ovom entitetu. Među inicijativama je tako uspostavljanje principa i kontrolnih mehanizama za ravnomjerno raspoređivanje i trošenje financijskih sredstava u oblasti zdravstva u FBiH, kao i izjednačavanje statusa svih korisnika zdravstvenih usluga u svim županijama.

Razdvojiti rad u privatnom i državnom partnerstvu, jedna je od inicijativa. Zanimljivo je spomenuti kako je jedna od inicijativa i formiranje Agencije za zdravstvo na razini BiH koja bi ubuduće trebala pratiti situaciju u ovoj oblasti. Kada je riječ o zaključcima, oni se odnose na žurno donošenje zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. Također, Vlada FBiH zadužena je donijeti plan izvršenja financiranja zdravstvenih ustanova kojima je osnivač ili suosnivač Parlament FBiH.

Večernji List