Dok se stanovnici Venezuele bore s glađu i prekidima u opskrbi električnom energijom, u toj državi cvjeta nezakonita trgovina kokainom.  

Američki dužnosnici smatraju kako venezuelska vojna i politička elita omogućava i olakšava trgovinu, odnosno ilegalni prijenos kokaina iz Venezuele u druge države, poglavito u SAD, koristeći se pritom omanjim i neregistriranim zrakoplovima, piše CNN.

Svakodnevni sumnjivi letovi

Prema istrazi CNN-a koja je pratila put kokaina u toj regiji, primjetno je kako se broj sumnjivih letova iz Venezuele povećao s oko dva leta tjedno u 2017. na gotovo svakodnevne letove u 2018. godini. Ove je godine uočeno čak pet istovremenih noćnih letova.

Prvotno su se zrakoplovi koji prevoze kokain koristili za prijevoz te droge iz najudaljenijih južnih regija Venezuele, no sada se sve češće koriste na razvijenijem sjeverozapadnom dijelu zemlje kako bi se skratilo vrijeme letenja.

Iskoriste ih samo jednom

Regionalni i američki dužnosnici koji su upoznati sa situacijom trgovine kokainom u Venezueli, opisali su za CNN najnoviji kurirski sustav koji ukazuje na iznimno bogaćenje elite umiješane u nezakonitu trgovinu drogom.

"Šverceri droge sve više koriste sudioništvo venezuelskih vlasti", rekao je jedan američki dužnosnik i dodao kako je svaka isporuka kokaina iz Južne Amerike tako financijski unosna da im avioni u usporedbi sa zaradom izgledaju besplatni. Naime, većinu omanjih zrakoplova trgovci drogom iskoriste samo jednom, a zatim ih odbacuju ili spale.

Procjenjuje se kako je samo 2018. godine 240 metričkih tona kokaina prevezeno u Venezuelu iz Kolumbije kako bi se zrakoplovima dalje iznijelo iz zemlje.