Skupina G7 kroz sljedećih će godinu dana donirati milijardu doza cjepiva protiv covida-19 i surađivati s privatnim sektorom, G20 i drugim zemljama kako bi se doprinos povećao kroz sljedeće mjesece, kaže se u gotovo dovršenoj završnoj izjavi G7, piše Hina.

"Obećanje koje smo dali kada smo se zadnji puta sreli u veljači 2021., i sada u Carbis Bayu, je milijarda doza kroz godinu dana", kaže se u izjavi u koju je uvid imao Reuters, nakon trodnevnog samita.

Radili do kasno u noć

"Surađivat ćemo s privatnim sektorom, G20 i drugim zemljama kako bismo povećali doprinos kroz mjesece koji dolaze", dodaje se.

Dva su izvora rekla da su diplomati koji su radili do kasno u noć na nedjelju gotovo dovršili završnu izjavu, iako se neki njezini dijelovi ipak mogu izmijeniti u posljednjim trenucima.

Postojala su neka razilaženja oko izjave, gdje je primjerice Japan želio jače riječi vezano uz Kinu, rekao je diplomatski izvor.

Agencija dpa, koja je također imala uvid u dio završne izjave, kaže pak da se G7 dogovorio o snažnijem stavu prema Kini na završnom danu samita u Cornwallu.

U dijelu završne deklaracije G7, piše dpa, kaže da će se pozabaviti pitanjem kineskih nepoštenih trgovinskih praksi, pitanjem ljudskih prava i gušenjem oporbe u Hong Kongu.

Istovremeno, u izjavi se naglašava zajednički interes da se surađuje s Kinom na globalnim izazovima poput klimatskih promjena i zaštite biološke raznolikosti.

Izravna kritika

To bi bilo prvi puta da G7 u završnoj deklaraciji na tako izravan način kritizira drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada govore o klimatskim promjenama i imaju namjeru dogovoriti se o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na svjetskoj razini na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u studenom.

Među ostalim, predsjednici država i vlada planiraju se obvezati na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije poput ugljena.

SAD, Njemačka, Britanija i Kanada također žele dati zemljama u razvoju do 2 milijarde dolara kako bi ubrzale postupno ukidanje ugljena.

U izjavi Bijele kuće također se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stupanj iznad predindustrijske razine, kako je utvrđeno u Pariškome klimatskom sporazumu, ostaje "nadohvat ruke".

Zemlja se ugrijala

Zemlja se već zagrijala za oko 1,2 stupanj u usporedbi s predindustrijskom razinom.

Britanska vlada izjavila je kasno u subotu da se zemlje G7 planiraju obvezati da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za financiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Na konferenciji su se zemlje prvi put obvezale na klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine, a očekuje se da će preuzeti obvezu smanjenja stakleničkih plinova za nešto manje od polovice do 2030. u odnosu na 2010. godinu, rekla je Britanija.