Glasine o vlastitoj i zatvorenoj mreži u Iranu kruže već mjesecima, a na CNetu kažu da su sada i službeno potvrđene te da su svi vladini uredi i agencije već povezani u 'nacionalnu informacijsku mrežu'. Sljedeći korak jest povezivanje cijele zemlje i svih korisnika na tu mrežu i stvaranje tzv. 'čistog interneta', a prema pisanju nekih iranskih medija, završetak ove faze očekuje se do ožujka 2013. godine.

Iako vladajući kažu da je jedini razlog za uvođenje vlastite mreže prijetnja od cyber napada – pri čemu su im najveće probleme do sada stvarali SAD i Izrael, jasno je da će na ovaj način moći kontrolirati sve korisnike i pratiti njihove aktivnosti. Trenutno nije poznato da li će s uvođenjem vlastitog sustava biti u potpunosti prekinut pristup globalnom internetu.

Inače, Iran ima jedan od najjačih sustava za filtriranje internetskog sadržaja na svijetu zbog čega stanovnici te zemlje ne mogu pristupiti velikom broju internetskih stranica koje vladajući smatraju uvredljivim ili kriminalnim. Na Reutersu kažu da dio Iranaca koristi VPN softver kako bi zaobišli te filtre i pristupali zabranjenim stranicama, no dodaju da su mnogi korisnici koji su koristili VPN prije izbora u Iranu imali problema pri pristupanju mailu i društvenim mrežama.

Osim uvođenje vlastitog interneta, Iranian Students' News Agency prenijela je vijest kako će ova zemlja uskoro početi s blokiranjem Googleovih stranica – tražilice i Gmaila i to zbog spornog filma o Muhamedu koji je izazvao velike nerede u brojnim muslimanskim zemljama.