Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je danas u Tel Aviv gdje će se sastati s izraelskim liderima kako bi razgovarali o produženju privremenog primirja između Izraela i Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze, navodi CNN.

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od napada Hamasa na Izrael 7. listopada, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerojatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abassom.

- Gledajući u sljedećih nekoliko dana, bit ćemo fokusirani na to da učinimo sve kako bismo produžili primirje te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo više humanitarne pomoći - izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Bruxellesu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomat u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofanzivi na južni Pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su za Reuters visoki američki službenici.

Sjedeći pored izraelskog predsjednika Isaca Herzoga, Blinken je rekao da je Washington fokusiran na to da pomogne da se osigura sloboda za taoce odvedene u Gazu tijekom napada 7. listopada tijekom kojeg Izrael kaže da je Hamas ubio 1.200 ljudi i kidnapirao 240 njih.

Herzog je rekao da je još oko 150 talaca ostalo u Gazi.

- Vidjeli smo u proteklom tjednu veoma pozitivan razvoj događaja i taoce koji se vraćaju kućama i spajaju sa svojim obiteljima. I to bi trebalo nastaviti danas. To je također omogućilo povećanje humanitarne pomoći za nedužne civile u Gazi kojima je ona očajnički potrebna. Tako da ovaj proces daje rezultate. Važan je i nadamo se da se može nastaviti - rekao je Blinken.