Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio je ostavku na mjesto predsjednika te svjetske nogometne organizacije. Odluku je objavio nakon što je prije par dana po peti put zaredom pobjedio na FIFA-inim predsjedničkim izborima.

Izvanredan kongres će se održati kako bi se izabrao moj nasljednik, rekao je Blatter.

Pomno sam analizirao svoj mandat na čelu Fife ovih 40 godina. Te godine su usko vezane za Fifu i ovaj prekrasan sport, nogomet. Cijenim i volim Fifu više nego bilo što na svijetu i samo želim ono što je najbolje za nogomet i Fifu. Odlučio sam se ponovno kandidirati jer sam bio uvjeren da je to najbolje za nogomet, rekao je Blatter.

Iako su mi članovi Fife dali novi manadat, taj mandat, čini se, nije podržan od cijelog svijeta. Zato ću sazvati izvanredan kongres kako bi se što prije izabrao novi predsjednik, dodao je Blatter.

- Fifi su potrebne temeljite promjene - poručio je Blatter

Već se godinama za Fifu vežu broje afere, a posljednja je izbila proteklog tjedna kada su u Švicarskoj uhićeni Fifini dužnosnici. Istraga vezana uz korupcija koja se prolomila Fifom ne jenjava i američki tužitelji koji se bave istragom otkrivaju da je pod sumnjom i glavni tajnik Fife Jerome Valcke. Također, istraga se proširila i na bivšeg predsjednika Brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeiru.

Zanimljivo i da se Blatter na ovaj korak odlučio samo nekoliko dana nakon što je peti put izabrana za predsjednika Fifa. Na izborima je pobijedio jordanskog princa Ali bina Al Husseina.

- Prošlog tjedna smo tražili Blattera do odustane i to je upalilo. Otišao je. Mislim da se sada u Katru ne osjećaju ugodno - rekao je predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke koji je aludirao da to da je Katar zakulisnim igrama dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. o čemu se mnogo pričalo.