Dok se reprezentacije punom parom spremaju za Svjetsko prvenstvo koje počinje za 12 dana, u utorak je u švicarskim medijima izašao intervju bivšeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je s te funkcije morao odstupiti nakon optužbi za korupciju.

Blatter je nedavno oslobođen optužbi za korupciju, a u svom prvom intervjuu otkrio je kako je Katar dobio domaćinstvo SP-a:

Izbor Katara je bila greška. U to vrijeme izvršni odbor se dogovorio da domaćinstvo 2018. godine dobije Rusija, a da 2022. godine SAD bude domaćin. Trebala je to biti gesta mira, dvije zemlje koje se nalaze na suprotnim stranama trebale su organizirati prvenstvo jedna za drugom, kaže Blatter.

Katar je premala zemlja, nogomet i Svjetsko prvenstvo su više od nje. Da budem potpuno jasan, Katar je velika greška, jako loš izbor.
 


Do preokreta je došlo sedam dana uoči FIFA-inog kongresa, kada ga je nazvao Michel Platini:

Nazvao me Platini i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovjekom Katara.

Blatter poručuje kako mu je Platini rekao da francuski predsjednik inzistira da se domaćinstvo dodjeli Kataru, a nakon toga je Platini donio četiri glasa koja su presudila da Katar dobije domaćinstvo umjesto SAD-a. Ističe da je sve bilo zbog novca te da je Katar pola godine kasnije kupio borbene zrakoplove za Francusku u vrijednosti od 15 milijardi dolara.