Danas, 24. lipnja, obilježavamo spomendan rođenja svetog Ivana Krstitelja – sveca, mučenika, pustinjaka, propovjednika i zaštitnika mnogobrojnih lica.

Uočnica

Naime, u petak 23. lipnja započela je proslava nebeskog zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju sv. Ivana Krstitelja. Uočnicu, misu za bolesnike, predslavio je na vanjskom oltaru vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Svečanost je započela iznošenjem kipa Sv. Ive s procesijom. Potom je tradicionalno euharistiju za bolesnike predslavio vrhbosanski nadbiskup, uz koncelebraciju 30-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, piše Nedjelja.ba.

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je bilo i ove godine kada se više desetaka tisuća ljudi slilo u ovo hodočasničko mjesto.

Rođenje

Prema Novom zavjetu, Ivanovi roditelji – Elizabeta i Zaharija dugo nisu imali djece, što im je stvaralo teško breme s obzirom da su odveć zakoračili u zrelu životnu dob. Kada je anđeo Gabriel nagovijestio Zahariji da će Elizabeta začeti, vođen sumnjom zbog dobi svoje supruge, Zaharija je zanijemio.

To je bio znak da su Gabrijelove riječi istinite. Jedno vrijeme se blagdan Začeća sv. Ivana Krsitelja obilježavao u Napulju, Španjolskoj i Engleskoj, a danas se nalazi samo u kalendaru Bizantske crkve, 23.rujna.

Kada se Ivan rodio, održana je posebna svečanost na kojoj mu je nadijenjeno ime. S obzirom na veliku radost, okupili su se brojni rođaci i prijatelji. Svi oni su predložili da se sin zove Zaharija po ocu, ali je Elizabeta inzistirala na imenu Ivan (heb. Johanan). Kada su Zahariju pitali za mišljenje, u tom trenutku mu se vratio glas te se složio sa suprugom da se sin zove Ivan. Počeo je zahvaljivati Bogu i slaviti ga zbog njegove dobrote:

"I ti ćeš biti poseban. Ići ćeš pred Božjim izabranikom. Nosit ćeš poruku Božje ljubavi i opraštanja njegovu narodu".

Svetkovina rođenja svetog Ivana Krstitelja oblježava se 24. lipnja jer je, prema Lukinom izvještavanju, Ivan stariji od Isusa šest mjeseci. Rođenje Ivana Krstitelja nazivao se i "ljetni Božić".