Ustanci prvenstva zbog epidemije koronavirusa Nenad Bjelica uspio je srušiti još jedan rekord kao Dinamov trener. Naime, Bjelica se razilazi s plavima već u ožujku, s 18 bodova više od drugoplasirane Rijeke (65-47), bez ikakve šanse da tu prednost prokocka u preostalih deset kola. Dakle, Dinamo nikada ranije u sezoni nije potjerao trenera koji mu donosi šampionsku titulu, piše Večernji.hr.

Tako Bjelica u javnosti ispada mučenik i žrtva sistema koji godinama drma Dinamom, jer su mu u znak odmazde zbog odbijanja smanjenja ugovora Mamići potjerali cijeli stožer. Ali, mi još uvijek ne znamo zašto je Bjelica (a onda za njim i igrači) kategorički odbio to smanjenje plaće u doba kada je takva mjera postala nezaustavljiv svjetski trend, pogotovo u svjetlu trenerovih nastupa prema onima koji su mu prošlo ljeto dali plaću od 1,2 milijuna eura godišnje.

“Zdravko Mamić stvorio je bazu Dinama, godinama je stvarao omladinsku školu, dovodio igrače i organizirao klub, to je napravio na vrhunskoj razini. Puno smo zajedno radili na stvaranju momčadi, on je doveo Petkovića i Oršića, ja ih nisam doveo. Čujemo se redovito. Nisam radio s puno ljudi koji razumiju nogomet tako dobro kao on. Jako dobro poznaje dečke, jako dobro surađujemo.”

Ovo je samo jedna od Bjeličinih izjava kojom je častio Zdravka Mamića otkad je došao u Dinamo pa je utoliko još čudnije što je došlo do takvoga dramatičnog raskola s čovjekom “koji toliko dobro razumije nogomet”. Ako Bjelici u slučaju javnoga istupa doista prijeti novčana klupska sankcija, ne bi li bilo vrijedno riskirati makar i deset posto mjesečne plaće samo da u ovim kritičnim trenucima za klub čujemo njegovu stranu priče?

Uglavnom, Bjelica će od Dinama i dalje primati 155 tisuća eura bruto mjesečne plaće sve dok se s Dinamovom upravom ne nagodi o visini otpremnine, a mi ćemo se podsjetiti i na druge trenere koji su u Mamićevoj eri doživljavali istu sudbinu. Posljednji takav slučaj dogodio se u svibnju 2018. godine kada je Nikola Jurčević odletio s Dinamove klupe iako je u 35. kolu osigurao naslov prvaka. Istina, u istome je kolu Dinamo bio poražen od Rudeša (0:1) u Kranjčevićevoj pa je Mamiću prekipjelo i praktički je preko noći ustoličio Bjelicu. I omogućio mu prve trofeje u trenerskoj karijeri.

Jedini koji su Mamiću sami dali ostavke nakon dvostrukih kruna bili su Zvonimir Soldo, 2008. godine u izravnom TV-prijenosu, te Zoran Mamić 2016. godine, tada već s ponudom iz Saudijske Arabije, prenosi Večernji.hr.