Vlada Srednjobosanske županije očekuje da u proračun bude vraćeno 137.000 maraka, s obzirom na to da je revizijom utvrđeno da je taj iznos, u protekle četiri godine, neopravdano isplaćen za zagrijavanje škole u Preočici, u Općini Vitez.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez kazala je novinarima kako je revizijom ugovora koje su škole sklopile s dobavljačima energenata, utvrđeno da je škola u Preočici, tijekom četiri godine, prijavila duplu površinu školske zgrade, što je oštetilo proračun za 137.000 maraka.

''Provjerom ugovora i navedenih kvadratura, ustanovljeno je da je u školi u Preočici istaknuta dupla površina zgrade. Ona iznosi otprilike 1.240 četvornih metara, a duplo je bilo plaćeno. To znači da je za četiri godine uplaćeno 137 tisuća maraka više i taj novac dobavljač treba vratiti u proračun. Dobili smo odgovor da je bivši direktor škole naveo takvu kvadraturu'', kazala je Čerkez, naglašavajući da će se o tome kakvu će odgovornost direktor snositi moći govoriti više nakon što se prikupe sve potrebne informacije.

Vlada SBŽ-a zadužila je ministarstva financija i obrazovanja da sa dobavljačem energenta za školu u Preočici obavi pregovore o načinima povrata navedenog iznosa, dok bi fakture ubuduće sadržavale stvarnu kvadraturu školskih prostorija.

Premijer Tahir Lendo kazao je da će za sve ugovore, u kojima su pronađene nepravilnosti, odnosno više izdvajanja proračunskih sredstava, novac morati biti vraćen.

''Bilo je i u drugim školama ugovora koje treba revidirati, a cilj nam je da imamo kvalitetno grijanje, a da troškovna strana bude u razumnom iznosu'', kazao je Lendo.

Kako je ranije objavljeno, godišnji izdaci za zagrijavanje svih korisnika proračuna SBŽ-a iznose oko 3,8 milijuna maraka.