Na sudu u Münchenu, u četvrtak  počinje proces protiv trojice muškaraca koje se tereti za podršku teroristima u Siriji, a među kojima je i bivši golman slavnog bh. nogometnog kluba Željezničar.

Priča je počela 2013. godine kada je bavarski salafijski propovjednik Izudin J. s dvojicom muškaraca postao logističar terorista u Siriji. Prema navodima tužiteljstva, trojka je dostavljala terence i vozila hitne pomoći terorističkoj skupini Junud al-Sham, piše Radio Sarajevo.

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar, a dugo živi na jugu Njemačke. Osim “vatrenih govora podrške ISIL-u” sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.

Druga dvojica optuženika su Bosanac Emil K. (30) i Kosovar Mehdi D. (38), koje je Izudin “zaveo”. Emil K. je Emil Kajgana, rođen 1987. godine u Foči, koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku.

Poslije je branio i za klubove Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt. Mediji navode da je tijekom sportske karijere došao u kontakt sa salafistima koji su ga zaveli. Kajgani i Mehdiju dozvoljeno je da se brane sa slobode, što se tumači kao najava da će tužiteljstvo za njih imati izvjesnog razumijevanja.

(www.jabuka.tv)