Posljednjih se dana cijena bitcoina ponovno vratila u fokus javnosti i kriptozajednice. Pogurana s nekoliko vanjskih faktora, ponovno je došla iznad "magične" granice od 10.000 američkih dolara, pa je ulagačima tako ovo kretanje dalo novi razlog za optimizam.

Cijena bitcoina posljednjih se mjeseci, otkako je bila pala ispod 10 tisuća dolara početkom kolovoza, kretala na razinama između 7 i 10 tisuća dolara. Sretnici koji su uhvatili priliku mogli su u nekoliko navrata bitcoin kupiti i za manje od toga, no sada je ponovno krenuo uzlazni trend.

Od početka godine bitcoin je dobio preko 45% na vrijednosti i u trenucima nastanka ove vijesti njime se trži po cijeni od 10.350 USD, javlja Bug.

Kao osnovne razloge za porast u 2020. godini analitičari ističu nekoliko čimbenika. Prvo, tu je najavljeno "prepolovljenje" nagrada koje se dobivaju rudarenjem.

To će neminovno dovesti do manje ponude novih bitcoina na tržištu, što bi trebalo za posljedicu imati više cijene (barem je tako bilo u prošlosti). Događaj poznat kao "halving" trebao bi se zbiti nekad oko polovice svibnja ove godine.

Drugi faktor koji je pogurao cijenu bitcoina prema višim razinama je rizik od koronavirusa. Zbog ove se epidemije zaustavlja proizvodnja u Kini, pada ekonomska aktivnost, a ulagači "sigurnu luku" traže u kriptovalutama.

Dodatno, prvi čovjek američkog FED-a Jerome Powell ovoga je tjedna istaknuo da bi budućnost valuta mogla biti digitalna, te kao dobar primjer istaknuo planove kineskih vlasti za pokretanjem digitalnog juana.

Sve ovo skupa, uz vjerojatno i određenu količinu špekulativnog kapitala, ponovno je vratilo bitcoinovu vrijednost na razine od prije osam mjeseci.