Prošloga tjedna glavna vijest u svijetu kriptovaluta bio je proboj cijene bitcoina preko razine od 10.000 dolara, što su tek rijetki očekivali, a najoptimističnije prognoze govorile da bi se moglo dogoditi tek do kraja ove ili sljedeće godine. No, kako je bitcoin u uzletu posljednjih mjeseci, odmah po prestizanju 10.000 dolara bilo je jasno da se neće dugo čekati i na sljedeće rekorde.

Tako je u proteklih tjedan dana bitcoin varirao od 10 do 11 tisuća dolara, pa potom probio i "jedanaesticu", da bi jutros krenuo novi val i lakoćom preskočio i 12.000 američkih dolara – ako vam je lakše tako računati, to je 10.000 eura, piše Bug.hr.

Jedan od razloga za ovakav rast cijene vjerojatno je i promjena u odnosu velikih bankara u odnosu na bitcoin. Primjerice, jučer su iz JPMorgana, ugledne institucije koja je do sada bitcoin nazivala prevarom i Ponzi shemom, izjavili kako on ima potencijal postati "novo zlato".

U njemu bi se moglo na siguran način čuvati bogatstvo na dugi rok, kažu sada analitičari JPMorgana, a nadu u takav razvoj događaja daje im skoro lansiranje tržišta "futuresa", odnosno terminskih ugovora vezanih uz bitcoin. To će, kažu, povećati legitimitet ulaganja u bitcoin i povećati privlačnost tržišta kriptovaluta institucionalnim investitorima.