U petak je bitcoinu pala cijena za više od 10 posto, spustivši se na razinu od oko 3350 dolara. Bitcoinov nastavak pada u prosincu rezultirao je rasprodajom i ostalih kriptovaluta te njihovim najnižim cijenama od 2017. godine.

Bloomberg je javio kako je razina ispod 3400 dolara najniža od rujna 2017. godine, kao i da su pad cijene bitcoina slijedile i ostale poznate kriptovalute, uključujući ether, litecoin i XRP.

SEC odgodio donošenje odluke

U analizi Bloomberga se daljnji pad vrijednosti najpoznatije kriptovalute povezuje s odgodom odluke SEC-a, američke Komisije za trgovinu vrijednosnicama, o osnivanju Bitcoinovog fonda za trgovinsku razmjenu.

Odluka o osnivanju spomenutog fonda očekivala se ovaj tjedan, no SEC je odlučio da će ju odgoditi. Američki regulator je naveo kako će odluku donijeti najkasnije do 27. veljače sljedeće godine. Osnivanje fonda SEC-u su predložile financijsko-tehnološka kompanija SolidX Partners Inc. i tvrtka za upravljanje imovinom Van Eck Associates Corp.

Fond bi trebao bolje zaštititi investitore te spriječiti gubitak ili krađu kriptovaluta.

Velik pad vrijednosti kriptotržišta

Prema izvještaju, nova SEC-ova odgoda odluke o fondu nanijela je nov udarac tržištu kriptovaluta, koje pada u vrijednosti kroz cijelu 2018. godinu.

"Raspoloženje na tržištu je zaista loše i bilo kakve negativne vijesti imaju dodatan učinak na njega", naveo je za Bloomberg Timothy Tam, suosnivač i glavni izvršni direktor istraživačke tvrtke kriptovaluta CoinFi.

Bitcoin je od vrhunca cijene od gotovo 20 tisuća dolara ove godine izgubio na vrijednosti više od 80 posto. Cijelo tržište kriptovaluta izgubilo je od siječnja ove godine do danas gotovo 730 milijardi dolara u vrijednosti, govore podaci internetske stranice CoinMarketCap.com.