Svima je jasno kako je ulaganje u kriptovalute iznimno rizično te se u kratko vrijeme može jako puno zaraditi, ali i puno izgubiti. O kakvim se ciframa radi najbolje možemo vidjeti na primjeru bitcoina, kriptovalute čija je vrijednost ove godine varirala od 5 tisuća dolara po jednom bitcoinu pa do više od 60 tisuća dolara.

Upravo o toj volatilnosti i nestabilnosti valuta treba razmišljati prije investiranja u kripto, a za mnoge je taj strah od brzog pada vrijednosti ono što ih sprječava da ulože u bitcoin i druge valute, odnosno da ulože osjetniji iznos novaca.

Može li se takva situacija promijeniti i može li bitcoin jednom postati relativno stabilna valuta s kojom neće biti straha od naglih i velikih gubitaka? Kako je za CNN Business objasnio stručnjak za trgovanje kriptovalutama Anton Chashchin, takvi nagli i veliki usponi i padovi vrijednosti kriptovaluta neće nestati.

Više nego jednom smo svjedočili korekcijama na tržištu, rekao je i poručio svim investitorima kako se takvim situacijama treba prilagoditi, odnosno treba prebroditi neizbježne padove kripta jer je iskustvo pokazalo da nakon takvih padova kreće razdoblje rasta.

Smatra da bi se situacija trebala promijeniti ako institucionalni investitori počnu ostvarivati profit, što bi moglo dovesti do lančane reakcije i više investicija. Velike kompanije nastavit će s ulaganjem u bitcoin, kao zaštitom od inflacije i rastućih kamata, što bi moglo negativno utjecati na tradicionalne valute koje podržavaju države.

Upravo je institucionalne investitore izdvojio kao jedan od razloga zbog kojih bi moglo doći do smanjenja volatilnosti na kriptotržištu jer čak i ako je njihov razlog ulaganja u kripto strah kako ne bi propustili priliku za zaradu, odluke koje oni donose nikada nisu stihijske, već su pomno planirane i donose se na temelju potencijalnih benefita od investiranja u kripto.

Također, na smanjenu volatilnost utjecat će i povećana prihvaćenost, kao i legalnost takvih valuta.

Iako bi cijene, odnosno vrijednost i dalje mogla naglo rasti i padati, vjeruje da to ipak neće biti na razini na koju smo navikli proteklih godina.

Takvo mišljenje, naravno, ne dijele svi pa je nedavno jedan financijski stručnjak komentirao kako bi za bitcoin nema budućnosti.