Svečanom procesijom kroz grad s kipom sv. Nikole Tavelića, koji su nosili članovi Hajdučke družine Mijata Tomića, danas je u Tomislavgradu započela središnja proslava prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca i zaštitnika duvanjske bazilike – sv. Nikole Tavelića.



Na početku koncelebriranoga misnog slavlja nazočne vjernike i hodočasnike pristigle iz Hercegovine, Bosne, Posavine, Dalmacije i drugih krajeva, a osobito one pristigle iz inozemstva te oca biskupa mons. Petra Palića, koji je predslavio svetu misu, pozdravio je duvanjski župnik fra Slaven Brekalo, piše Tomislavcity.com
 

U prigodnoj homiliji otac biskup je govorio o brojnim kršćanima i mučenicima koji zbog svoje vjere i danas trpe u svijetu, napomenuvši da jedan od sedam kršćana na neki način danas trpi zbog svoje vjere.

“Za onoga koji je bez vjere svaka smrt je gubitak. Za čovjeka ispunjenoga vjerom mučeništvo i smrt su trenutci nadilaženja samoga sebe i pobjeda nad samim sobom”,  kazao je otac Palić.

Među ostalim, naglasio je da ako želimo biti Kristovi sljedbenici onda ne možemo očekivati ništa već „protivljenje“ i „protivan vjetar“, te da je „Isus svojim životom obilježio naš put“ i da bismo trebali biti misionari „poput sv. Nikole Tavelića jer „Isusovo poslanje nije ograničeno samo na 12 učenika. Svakome od nas Isus upućuje poziv na nasljedovanje.“

„Dopustimo da nam danas u srcu odjekne sljedeće pitanje: što me to čini kršćaninom;  u čemu bih trebao biti drugačiji da bi moj život bio privlačniji. Odgovorimo na to pitanje u svom srcu i pokušajmo tako živjeti” – pozvao je biskup.



Ujedno, podsjetio je da svjedočanstvo naše vjere nisu samo lijepi obredi krštenja, krizme, vjenčanja ili jednosatna liturgija.

„Vjera počinje kad izađemo iz crkve i napustimo ovo crkveno dvorište. To je moj način na koji ljubim, na koji odgajam svoju djecu, na koji se odnosim prema drugima, ili dijelim novac potrebitima.

„Ako ova Euharistija ne postane način moga života i darivanja drugima, onda je sigurno nismo proslavili kako treba. Molimo sv. Nikolu da nam pomogne da postanemo bolji kršćani koji se ne boje svjedočiti svoju vjeru ponizno prema drugima, i molimo ga riječima iz pjesme sv. Nikoli Taveliću:

Taveliću, zemljaĉe naš blaženi
u nebu se roda svoga spomeni,
zagovor nek sveti tvoj
kroz života teški boj
sve Hrvate vjerne prati,
to nam ne uskrati.

Cjelovitu propovijed možete poslušati ovdje.
 

Na kraju misnoga slavlja vjernicima je današnju svetkovinu čestitao duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić. Uputio je pozdravnu riječ svim hodočasnicima, onima koji su pomogli u organiziranju ove proslave; koji su sudjelovali u slavljima i ostalim događajima duhovnoga, kulturnoga i zabavnoga sadržaja kroz manifestaciju Dani sv. Nikole Tavelića jer bilo je „ za sve uzraste i staleže ponešto“.

Podsjetio je da  posjetitelje večeras od 18 sati ispred bazilike očekuje zabavni program (nastup Jasne Zlokić)

Više ovdje: Tomislavcity