AstraZeneca razmišlja da tuži BiH zbog Bisere Turković, objavio je Dnevi avaz navodeći kako je tužba najavljena jer je ministrica vanjskih poslova BiH rekla kako je riječ o cjepivu za siromašne.

Almir Badnjević, direktor Verlaba, otkrio je Dnevnom avazu kako prema njegovim saznanjima menadžment AstraZeneca razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava ministrice koje su uslijedile nakon što je srbijanski predsjednik u Sarajevu donirao Federaciji BiH spomenuto cjepivo.

''Bit će dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneca da zbog izjava naših dužnosnika da im je cjepivo namijenjeno za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna točka na sastanka menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države'', pojašnjava Badnjević.

Rekao je kako Europska agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ova cjepiva u EU.

''To cjepivo se u Indiji radi po licenci AstraZenice, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu, itd.'', navodi Badnjević.

Naime, komentirajući činjenicu da Srbija donira cjepivo zemljama u regiji, Turković smatra kako je riječ o potrebi za afirmacijom i dominacijom Srbije u regiji, pa i o tome da se diže popularnost Srbije.

Dodala je kako se cjepivo AstraZeneca proizvodi u Indiji i da je riječ o "vrlo jeftinom i vrlo dostupnom cjepivu, koje nema dozvole za korištenje u EU".

Na to je reagirao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekavši kako je njezina izjava ''glupa i nepotrebna i u tom pogledu ne ide na fon onoga o čemu smo razgovarali da razvijamo bolje odnose''.

''Ona neće biti korisnik tog cjepiva, pošto znamo njene stavove o tome, ali ne treba sprečavati druge ljude, a pogotovo zdravstvene radnike koji znaju opasnosti virusa'', rekao je Dodik.