Obilježene su 23. godine od ubojstva civila u Uzdolu, sada već davnog 14. rujna 1993. godine. Zločinci, ni dan danas nisu privedeni licu pravde. - Vrijeme prolazi, svjedoci umiru, a ništa se ne događa, s tugom govore obitelji žrtava dok se prisjećaju svojih najmilijih.

Napad na snage HVO-a sjeveroistočno od Uzdola, u sklopu akcije Neretva 93 koordinirao je Sefer Halilović. Ubijeno je 29 civila, 12 vojnika. Među civilima bilo je i dijete. - Civili su bili mahom starije osobe, ubijani su sustavno mecima, noževima, paležom, neki su ubijeni u krevetima, neki prilikom bijega, a jedna žena je ubijena sjekirom. Nakon ubojstva mnogi su zapaljeni, kao i mnoge zgrade i kuće. Selo je sravnjeno sa zemljom, stoji u dostupnim dokumentima o zločinu u Uzdolu.

Unatoč nepobitnim činjenicama priča nikad nije dobila konačni sudski epilog. Tužiteljica tužiteljstva BiH Sanja Jukić je raniju istragu protiv Hero Zaima, Hero Smaila i Hero Juse obustavila jer, kako je navela, nije bilo čvrstih dokaza da su osumnjičeni počinili kazneno djelo ratnog zločina. Obitelji žrtava su istaknule kako u obavijesti nije obrazloženo koji su dokazi uopće provedeni kako bi se razriješio ovaj zločin.

Oštećeni se pitaju zbog čega, ako su zločini već počinjeni u sklopu sustavnog i rasprostranjenog napada na civile, zapovjednici i pripadnici Armije BiH nisu i neće odgovarati.

Danas, 23 godine od jednog od najgorih zvjerstava u ratu, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Samostalnog prozorskog bataljuna Armije BiH Envera Buze. Obitelji žrtava i oštećeni tvrde da je bilo dovoljno dokaza da se optuži ranije i Envera Buzu i Hero Zaima, Smaila i Jusu, kao i neke druge za zločin protiv čovječnosti.

- Time bi ujedno bio zadovoljen zakonski, ustavnopravni i konvencijski uvjet za jednakost građana pred zakonom jer sve žrtve imaju jednako pravo da počinitelji nespornog zločina budu pod istim procesnim i materijalnopravnim uvjetima izvedeni pred sud, priopćili su za Večernji list.

Čak je Envera Buzu, koji je nakon rata nagrađen raznim funkcijama, a posljednja je ravnatelj Federalnog geodetskog zavoda, i Sefer Halilović u pismu označio kao krivca za ubojstva u Uzdolu, kao i Haaški sud koji je ustvrdio da je upravo on po zapovjednoj odgovornosti dao naredbu za borbeno djelovanje. Sve ovo što se događa u slučaju frustrira obitelji žrtava, imena osumnjičenih spominju se i u strategiji procesuiranja, ali konačne presude koja će biti kakva – takva satisfakcija obiteljima još nema.