Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske te prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini komentirao je posljednje zaključke Aleksandra Vučića o Ukrajini gdje se ističe kako Srbija pruža punu podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali da se ne želi pridružiti sankcioniranju Rusije.

Posljednja odluka koju je priopćio Aleksandar Vučić, prema mišljenju Bildta, značajno će utjecati i na put Srbije prema Evropskoj uniji.

"Sa ovakvim stavom, Srbija je sebe de facto diskvalificirala iz procesa pristupanja Europskoj uniji. Ne može biti mjesta za nove članice koje ne dijele naše osnovne vrijednosti i interese", rekao je Carl Bildt.

Bildt je to napisao kao odgovor na objavu novinara Michaela Martensa.

"Nakon nekoliko dana oklijevanja Srbija je zauzela stav o ukrajinsko-ruskom sukobu. Osnovna poruka: Nema sankcija Rusiji. Srbija će biti sigurno utočište za Putina i njegovu kriminalnu elitu. Ruskom agresoru omogućeno je da nastavi poslovati preko svog srpskog saveznika. Uskoro više", napisao je Martens.

Podsjetimo, Aleksandar Vučić je prije dva dana priopćio kako je trenutna situacija u i oko Ukrajine teška i za Srbiju te da su službenici Srbije stav o Ukrajini donijeli u skladu s najboljim interesima građana.