Muškarac je umro, a njegov prijatelj je ozlijeđen tijekom utrke s bikovima u istočnoj Španjolskoj, priopćile su vlasti. Incident se dogodio u gradu Pobla de Farnals u regiji Valencia tijekom subotnje utrke. Bik je probo 61-godišnjeg muškarca, koji je prevezen u bolnicu.

Iako je hitno operiran, jučer je preminuo od zadobivenih ozljeda. Isti bik, poznat pod imenom Cocinero ili Kuhar, probo je nogu još jednog trkača. 63-godišnji muškarac je također prevezen u bolnicu i trenutno je u stabilnom stanju. Smrtni slučajevi i ozljede tijekom utrka s bikovima u Španjolskoj nisu neuobičajeni.

Utrke s bikovima na meti brojnih kritika

Stotine takvih događanja, u kojima se bikovi puštaju na gradske ulice dok ljudi trče ispred njih, održavaju se svake godine diljem Španjolske. Skupine za prava životinja dugo se žale zbog opasnosti za javnost, ali i za životinje. Međutim, godišnji događaji su sačuvali popularnost.

Sezona utrka s bikovima daje prijeko potreban poticaj gospodarstvu Valencije, piše BBC. Studija iz 2019. pokazala je da je navedena tradicija stvorila više od 3000 radnih mjesta i donijela 300 milijuna eura kroz gotovo 10.000 događaja godišnje.