Ukrajina još uvijek mora ispuniti niz uvjeta prije nego što može pristupiti NATO-u, rekao je danas John Kirby, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

Tako je SAD odgovorio na oštre komentare ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je kritizirao vođe NATO-a jer Ukrajina, po svemu sudeći, na summitu Saveza koji se upravo održava u Vilniusu, neće dobiti vremenski okvir za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

"Vjerujemo da je NATO u budućnosti Ukrajine. To je nešto na što je Savez pristao još 2008.", rekao je Kirby za CNN, prenosi Index.hr.

"Sada postoje reforme - dobra uprava, vladavina prava, političke reforme - na kojima Ukrajina treba raditi, a mi razumijemo da je teško raditi na nekim od tih reformi kada ste u ratu. Naravno, sada su u ratu. Članstvo u NATO-u u skoroj budućnosti stoga nije vjerojatno jer bi to stavilo NATO u rat s Rusijom", dodao je.

Ipak, Kirby je priznao da razumije frustracije Zelenskog, koji je na Twitteru izrazio oštru kritiku rasprava o mogućem putu prema članstvu u NATO-u na summitu u Litvi, napisavši: "Neizvjesnost je slabost."

"Da, postoje frustracije, želje da se ovaj rat brzo završi, sve to razumijemo", rekao je Kirby pa dodao: "Naravno, dijelimo mnoge od tih briga."