PREMA nekim procjenama pomoć potrebna žrtvama uragana Harvey u Teksasu i Louisiani dosegla je 150 milijardi dolara, a Bijela kuća najavila je da će uskoro Kongresu uputiti zahtjev da odobri sredstva potrebna za pružanje pomoći područjima stradalim u poplavama.

Trumpova će administracija Kongresu uputiti zahtjev da osigura sredstva za pomoć žrtvama uragana Harvey, koji je uzrokovao razorne poplave, rekao je savjetnik Bijele kuće za domovinsku sigurnost Tom Bossert, a zahtjev će, dodao je, vjerojatno biti upućen u nekoliko faza, kako budu pristizali podaci o šteti nastaloj zbog poplava.

Trump je pripremio zahtjev za početnih 5,9 milijardi pomoći koji će biti upućen Kongresu, rekao je dužnosnik administracije.

Trošak obnove

Iznos koji će biti potreban za obnovu šteta uzrokovanih ovim uraganom vjerojatno će se približiti iznosu od 110 milijardi dolara koliko je izdvojeno 2005. nakon uragana Katrina.

Nužnost što bržeg pružanja pomoći područjima pogođenih Harveyem mogla bi krajem rujna izazvati i probleme u fiskalnoj politici. U trenutku kad je Harvey pogodio Teksas, Kongres i predsjednik Trump već su se sukobili u pogledu rješavanja problema dosezanja gornje granice javnoga duga, a do 1. listopada moraju odobriti privremeni proračun.

Ministar financija Steven Mnuchin rekao je za CNBC da bi zbog troškova uzrokovanih uraganom rok za podizanje gornje granice zaduživanja države mogao biti pomaknut za nekoliko dana, ponovivši da limit mora biti povećan do 29. rujna.

Financijska tržišta žele izbjeći podizanje limita zaduživanja, jer bi ono imalo posljedice na gospodarstvo u cijelome svijetu.

Pomoć neće povećati javni dug

Dužnosnik Trumpove administracije i ugledni zastupnik u Kongresu smatraju da se financiranje pomoći žrtvama uragana ne bi smjelo vezivati uz limit zaduživanja države.

Bossert je rekao da administracija želi da financijska pomoć stradalim područjima bude "čistu" dodatna mjera, nepovezana s podizanjem limita javnoga duga.

Republikanski zastupnik Mark Meadows rekao je za Washington Post da bi povezivanje pomoći s povisivanjem limita zaduženja države, bila "strašna ideja... koja bi spojila dvije potpuno različite teme".

"Nije sporno da ćemo osigurati sredstva za pomoć, ali mislim da bi bilo pogrešno to povezivati s povisivanjem limita zaduženja", rekao je.

To ostavlja mogućnost da pomoć stradalim područjima bude povezano s većom, kratkoročnom mjerom koja mora biti prihvaćena do 1. listopada.