Husein Mujanović, državljanin Bosne i Hercegovine, u Srbiji je osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Ovo je prvostupanjska presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak veleposlanika Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića. Razlog za pozivanje veleposlanika Srbije je iskazivanje prosvjeda zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog ratnih zločina počinjenih na teritotoriju naše zemlje, kao i prosvjed zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti. 

Prosvjedna pisma na EU adrese 

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala je notu Srbiji, točnije Ministarstvu vanjskih poslova. Za Radiosarajevo.ba ministrica je rekla kako Bosna i Hercegovina privremeno povlači veleposlanika iz Srbije. Turković je također pisala i čelnicima EU Josephu Borellu (vanjski poslovi i sigurnosna politika) i Oliveru Varhelyiju (izaslanik za proširenje). 

Turković u pismu izražava nezadovoljstvo zbog nepoštivanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina. 

Ministrica vanjskih poslova BiH također traži od Srbije da razmotre i ulože sve napore u zaustavljanje dosadašnje prakse u vođenju kaznenih postupaka za ratne zločine protiv građana BiH pred svojim sudovima te da iskoriste sve raspoložive resurse kako bi se ova problematika riješila u skladu s važećim međunarodnim sporazumima potpisanim između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, dajući prioritet postizanju pravde kao temeljnog cilja krivičnog postupka. 

Prekid diplomatskih veza

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH traži prekid svih diplomatskih i drugih veza sa Srbijom zbog presude. 

"Iako ovo nije prvi put da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, sa tzv. presudom Huseinu Mujanoviću, naši susjedi su nam jasno dali do znanja da ne poštuju teritorijalni integritet naše zemlje kao ni njene institucije, a pogotovo da ne priznaju niti postojanje i jurisdikciju međunarodnih sudova niti njihove presude", navode iz Koordinacije.