Stočna bolest kvrgava koža (nodularni dermatitis), koja je zahvatila zemlje regije i nanosi velike gubitke uzgajivačima goveda, prijeti i BiH, zbog čega je zabranjen uvoz ovih životinja i njihovih proizvoda iz zemalja u kojima bolest hara.

Zaraza je otkrivena u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, a oboljenje se širi i u Grčkoj, zbog čega je Ured za veterinarstvo BiH poduzeo mjere kako se opasna bolest ne bi proširila po domaćim farmama.

"Zabranjen je uvoz živih goveda i divljih preživara, svježeg mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka goveda. Osim toga, nije dozvoljen ni uvoz sjemena, jajnih stanica i embrija ovih životinja, kao i sirovog krzna i kože goveda i divljih preživara", navedeno je u Uputstvu zabrane uvoza koje je izdao Ured za veterinarstvo.

Istaknuto je da se zabrana uvoza odnosi na spomenute proizvode porijeklom iz Bugarske, Makedonije, Srbije te iz nekoliko regija Grčke. Zabrana uvoza važi i za ostale zemlje čiji goveđi proizvodi u BiH stižu preko zemalja u kojima se pojavila ova bolest. Direktor Instituta "Dr. Vaso Butozan" Drago Nedić je kazao da na području BiH nisu otkriveni slučajevi ove bolesti.

"Na svu sreću, kvrgava koža nije zahvatila goveda u RS. To je vrlo nezahvalna bolest koja stočarstvu nanosi veliku štetu, jer se ne može liječiti pa se goveda moraju uništavati. Bolest prouzrokuje veliku materijalnu štetu proizvođačima mlijeka i mesa goveda", rekao je Nedić.
On je dodao da se ova bolest veoma lako prenosi, a glavni prenosnici su insekti i direktan kontakt oboljelih goveda.

Zarazna bolest poznata pod nazivom kvrgava koža ili nodularni dermatitis prenosi se putem insekata i oboljenje se kod goveda karakterizira pojavom čvorića, krasta ili rana na koži. Da bi se spriječilo njeno širenje, zaražene životinje se odmah humano ubijaju i neškodljivo uklanjaju.

Uobičajeni simptomi kod goveda su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Oboljela životinja je iscrpljena, odbija jesti i mršavi.