Oko 60 tisuća tona mesa uvozi se u BiH svake godine. Broj je iz godine u godinu sve veći kao i priče da se uvozi zaleđeno meso sumnjivog kvaliteta.

Meso koje je u zemlju ušlo kao smrznuto, smije samo u preradu, međutim u Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da imaju informacije, da se zaleđeno meso na štandovima prodaje kao domaće.
Tako primjerice, smrznuto meso se u BiH uvozi iz Turske dok se Turcima, istovremeno, avionima trasnportira svježe domaće meso.

U BiH je ove godine uvezeno meso u vrijednosti 160 milijuna maraka,od toga je količina u vrijednosti od 31 milijun bila zamrznuta.
S druge strane, izvezeno je uglavnom svježe meso u vrijednosti od 80 milijuna maraka, čiji izvoz, za zemlju koja nema proizvodnje ni za svoje potrebe, nema logike.

Za pojedine vlasnike mesnica, dokaz da se zamrznuto meso podvaljuje kao svježe, jeste cijena koja, kažu, nikakvom matetmatikom i sniženjem ne može da bude postignuta.
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da imaju informacije, ali nemaju dokaze. Zatražili su od entitetskih inspekcija da na terenu izvrše provjere. ?oš, kažu, nisu dobili odgovor, Republička inspekcija tokom svojih redovnih provjera, nije utvrdila nepravilnosti.

Najčešće se spekulira o mesu iz Argentine. Međutim, ta priča, barem na papiru, ne stoji. Zamrznuto meso, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, uvozilo se iz Njemačke, Poljske, Belgije, Austrije i Turske. A stručnjaci sumnjaju i u priče o uvozu mesa iz starih robnih rezervi. Zamrzavanje je preskup proces za čuvanje mesa.

Da se ne bi moralo vjerovati ovom ili onom trgovcu na riječ, vlasnici koji se ne boje da kažu odakle je njihovo meso, traže da se konačno donese pravilnik o obaveznom deklariranju i da svi u svoje izloge stave zemlju porijekla i datum klanja živine.