Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica potresa.

Iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića priopćeno je da je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak kojim se daje suglasnost Ministarstvu obrane BiH da uputi deklarirani Medicinski tim Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku.

Također, ovim zaključkom je zaduženo Ministarstvo obrane BiH da po hitnom postupku poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi upućivanja mješovitog kontingenta Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica potresa.

Ministarstvo obrane BiH zaduženo je i da sagleda mogućnost doniranja opreme, potraživane od Turske kroz zahtjev dostavljen prema NATO EARDCC, te pokrene proceduru njenog eventualnog upućivanja, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Vijeće ministara BiH odobrilo je danas pola milijuna eura za pomoć žrtvama potresa, a mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić pozvao je sve župe i vjernike da se uključe u pomoć stanovništvu Turske i Sirije.

Nakon izvanredne sjednice Vijeće ministara BiH je obavijestilo kako je iz tekuće pričuve izdvojilo milijun maraka za pomoć u saniranju šteta nastalih uslijed razornog potresa, koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok te zemlje.