Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni, a prošle je godine taj suficit iznosio 100 milijuna eura.

"To je iznimka. Niti jedna država u okruženju nema suficit s Austrijom. Potencijal je tu, i djelimično je korišten", kazao je direktor Ureda trgovinskog savjetnika Veleposlanstva Republike Austrije u BiH Peter Hasslacher.

Na konferenciji za medije, tijekom koje je predstavljena suradnja dviju država, naveo je kako je Austrija najveći ulagač u BiH. Uz austrijske tvrtke iz finansijskog sektora u BiH ulažu i tvrtke iz drugih grana. U BiH je već investiralo 200, a djeluje više od 400 austrijskih tvrtki u različitim industrijskim granama koje proizvode, trguju, te nude različite usluge.

Suficit od 100 milijuna eura koji BiH ima kod razmjene robe s Austrijom pokazuje kako BiH ima potencijala i poduzeća koja dobro posluju.

Zaključeno je kako treba raditi na poslovnom ozračju u Bosni i Hercegovini, kako bi postali još konkurentniji za inozemna ulaganja, koja ne štete državi, već zajedno s domaćim utiru put prema stabilnijoj budućnosti.