Uz izvoz radne snage, BiH se suočava i sa problemom izvoza trupaca.

Naime, Savjet ministara BiH još nije usvojio prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza trupaca do 31. listopada, iako je rok primjene postojeće odluke istekao prije gotovo dva mjeseca. Dok domaći drvoprerađivači ističu da je što prije potrebno donijeti odluku o spuštanju rampe, izvoz raste.

Zabrana izvoza trupaca istekla je 31. srpnja. Odmah po isteku zabrane, za osam dana drvoprerađivači uspjeli su izvesti drvo u vrijednosti od 130.000 KM. Ta brojka je samo nastavila rasti.

Zbog problema sa nabavkom sirovine na domaćem tržištu, jedan od najvećih bijeljinskih prerađivača drveta, kompanija “Steko” okrenula se uvozu.
 


U vremenima kada je drvo bilo na cijeni i kada su svi drvoprerađivači mogli zaraditi, tad je bio dozvoljen izvoz i došli smo u situaciju da sam ja u tom trenutku morao preći na kompletan uvoz iz Austrije i Njemačke što mislim da je sramota za sve naše u ovoj zemlji, ističe Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju drvenih kuća.

Ako se ponovo ne zabrani izvoz oblovine, najbolji trupci će ići van granica, kažu u Udruženju drvoprerađivača Republike Srpske.

Generalno će biti problem da će najbolji trupci lišćara ponovo ići u Kinu ili u ostatak Europe, čega je u BiH nedovoljno. Ako imamo razumijevanja, da možda napravimo kompromis, predložit ćemo da se ogrjevno i meko drvo, jela, smreka, da se ostave kao slobodni za izvoz, kaže Darko Partalo iz Udruženja drvoprerađivača.

Iako su nadležni izrazili opredijeljenost za usvajanje ove odluke, konkretni potezi se i dalje čekaju.

Inzistiram na usvajanju ove odluke, jer je to rezultat dogovora vlada RS-a i F BiH sa zajedničke sjednice u lipnju. Naša dužnost je da pratimo politike entitetskih vlada i postupamo u skladu sa onim što one traže od institucija na nivou BiH, naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

U Privrednoj komori RS-a ističu da je odluka o zabrani izvoza imala pozitivne efekte, ali da se drvoprerađivači sada susreću i sa manjkom tražnje i smanjenjem broja ugovora.

Došlo je do smanjenja ugovora i potražnje iz inozemstva. Ono na šta mi ne možemo utjecati je potražnja i ono što se dešava na tržištu EU, gdje naši prerađivači izvoze svoje proizvode, a to je manjak tražnje za našim proizvodima, navodi Slavica Marković iz Privredne komore Bijeljina.

Tržište EU trenutno je preplavljeno robom iz Kine, što dodatno smanjuje potražnju za proizvodima iz BiH, piše BHRT.

(www.jabuka.tv)